Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε λύση χωρίς επιδιαιτησία επιμένει η Λευκωσία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενεργότερο ρόλο στο Κυπριακό, μέσω των σχέσεων ΗΠΑ - ψευδοκράτους, επιδιώκει η Ουάσιγκτον, με παράλληλη υπόγεια προώθηση των θέσεων του Σχεδίου Ανάν σε βάρος του κυπριακού λαού, όπως διαφαίνεται και από τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι ο Μ. Ταλάτ έγινε δεκτός ως «ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο της υποστήριξης της διαδικασίας που διεξάγεται υπό την ηγεσία των Κυπρίων και υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για δίκαιη και διαρκή διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία» και τη «διαβεβαίωση» ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνη κυβέρνηση στην Κύπρο, της Κυπριακής Δημοκρατίας, η συνάντηση είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί τόσο από την ηγεσία του ψευδοκράτους, όσο και από την Τουρκία, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον έχει κάνει σαφές ποια λύση υποστηρίζει...

Ο Μ. Ταλάτ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνομιλία του με την Χ. Κλίντον βάζοντας ξανά θέμα επιδιαιτησίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ζητώντας αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ, μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και τοποθέτηση ειδικού συντονιστή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά τη συνάντηση η Χ. Κλίντον απέφυγε τις κοινές δηλώσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κρατώντας τα προσχήματα.

Η κυπριακή κυβέρνηση απαντώντας στο ζήτημα επιδιαιτησίας, που έθεσε εμμέσως ο Μ. Ταλάτ, σημείωσε ότι «εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζητήσαμε από καμιά χώρα το διορισμό κανενός ειδικού απεσταλμένου», χαρακτηρίζοντας θετικό το καθεστώς υπό το οποίο έγινε δεκτός ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και τις δηλώσεις ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μία κυβέρνηση στο νησί, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράλληλα θετική για την Κυπριακή Δημοκρατία τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με την Αμερικανίδα ομόλογό του, λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί απάντηση σε όσους υποστηρίζουν και ισχυρίζονται ότι η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δήθεν μονόπλευρη και ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών».

Οσον αφορά τις δηλώσεις περί εξεύρεσης λύσης εντός του 2009, ο Σ. Στεφάνου σημείωσε: «Είμαστε ξεκάθαροι ότι επιδιώκουμε λύση το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να θυσιάσουμε το περιεχόμενο και την ποιότητα της λύσης για χάρη του χρόνου», προσθέτοντας ότι «το τέλος του 2009 συνδέεται, με ένα χρονοδιάγραμμα που η Τουρκία έχει μπροστά της και είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής της πορείας. Αυτός είναι ένας χρονικός ορίζοντας που και εμείς αξιοποιούμε μέσα από την πολιτική μας για να πετύχουμε έτσι ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόσο έναντι της ΕΕ, όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος». Απευθυνόμενος προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Σ. Στεφάνου τόνισε ότι «επειδή και ο Μ. Ταλάτ συσχετίζει πολλές φορές το μομέντουμ επίλυσης του Κυπριακού με τη δική του παραμονή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αυτό θα ήταν καλό να το κατανοήσει ο ίδιος πρώτα απ' όλα και να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επιτευχθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ