Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αποφασίστηκε η απέλαση των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Εντολή απέλασης δόθηκε χτες στους Αμερικανούς επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), προκειμένου να εγκαταλείψουν το πυρηνικό συγκρότημα της Γιονγμπιόν της ΛΔ Κορέας. Αιτία η απόφαση της Πιονγιάνγκ να ενεργοποιήσει ξανά το πυρηνικό της πρόγραμμα, έπειτα απ' την πρόσφατη επικριτική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση βορειοκορεατικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου.

Ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως πριν την αποχώρησή τους, οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ αφαίρεσαν όλες τις σφραγγίδες του οργανισμού απ' τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν λοιδορώντας τη ΛΔ Κορέας για «προβοκατόρικες απειλές» που αποτελούν «βήμα προς την εσφαλμένη κατεύθυνση». Η Νότια Κορέα παρατήρησε την ύπαρξη «ολοένα αυξανόμενης έντασης και αβεβαιότητας» στην Κορεατική Χερσόνησο, ανακοινώνοντας πως σκέφτεται να ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη Μη Διάδοση Οπλων Μαζικής Καταστροφής» (γνωστό σαν πρόγραμμα «PSI»). Η Ρωσία διαφώνησε με την πιθανότητα επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας. Ιαπωνία και Κίνα κάλεσαν τη ΛΔ Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών ειρηνευτικών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Η πρότασή τους πέρασε σχεδόν απαρατήρητη απ' τη ΛΔ Κορέας που γιόρτασε χτες με κάθε λαμπρότητα την εθνική επέτειο της «Ημέρας του Ηλιου» και την 97ετή επέτειο απ' τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της χώρας, πατέρα του σημερινού ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ιλ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org