Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ALBA
Με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο της Αμερικής

Κοινό αίτημα η χωρίς όρους άρση του αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις στη Βενεζουέλα για το γιορτασμό της επετείου της λαϊκής νίκης πριν από 7 χρόνια
Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις στη Βενεζουέλα για το γιορτασμό της επετείου της λαϊκής νίκης πριν από 7 χρόνια
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Την πρόοδο των συμφωνιών συνεργασίας τόσο σε οικονομικούς όσο και σε πολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς εντός του πλαισίου της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης της Αμερικής - ALBA καθώς και τις κοινές θέσεις που θα έχουν κατά τη Σύνοδο της Αμερικής, που ξεκινά την Παρασκευή σε Τρινιδάδ και Τομπάγκο, εξετάζουν από χτες οι ηγέτες των χωρών της ALBA κατά τη διήμερη έκτακτη Σύνοδό τους που πραγματοποιείται στην πόλη Κουμανά στην επαρχία Σούκρε της Βενεζουέλας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι επίσης οι εξελίξεις όσον αφορά την κοινή αντιμετώπιση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της διατροφικής επάρκειας, την υιοθέτηση κοινού νομίσματος, οι προτάσεις της Βολιβίας όσον αφορά την υιοθέτηση «μιας άλλης πολιτικής οικονομίας», αλλά και το κοινό ψήφισμα που θα κατατεθεί στη Σύνοδο της Αμερικής για την πλήρη και άνευ όρων άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, καθώς και η προετοιμασία της Συνόδου Αφρικής - Λατινικής Αμερικής, που θα γίνει σε επίπεδο ηγετών χωρών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στο Καράκας.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και ο πρωθυπουργός της Ντομινίκα Ρούζεβελτ Σκέριτ και φυσικά ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Ως παρατηρητές συμμετέχουν επίσης οι πρόεδροι της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο και του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υποδέχτηκε χτες 500 εκπροσώπους χωρών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 35 χώρες για το οικονομικό φόρουμ της Λατινικής Αμερικής, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης, που διοργανώνεται στα πρότυπα του Φόρουμ του Νταβός. Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο πρόεδρος Λούλα και ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Εβδομη επέτειος από την ανατροπή του πραξικοπήματος το 2002

Ολοκληρώθηκαν επίσης χτες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της λαϊκής νίκης στις 11-14 Απρίλη του 2002, όταν ανατράπηκε το πραξικόπημα της αντίδρασης και της ΣΙΑ ενάντια στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Με την ευκαιρία αυτής της έβδομης επετείου και της σημασίας της μέσα από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, το ΚΚ Βενεζουέλας προβάλλει την συνολική πρότασή του για να προχωρήσει η Μπολιβαριανή Διαδικασία με όξυνση της ταξικής πάλης, ώστε να λυθεί το ζήτημα της εξουσίας οριστικά προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org