ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ επρόκειτο να έχει, αργά χτες, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι. Η επίσκεψή του έχει εμπορικό χαρακτήρα καθώς εκτιμάται ότι η ιρακινή ηγεσία, με δεδομένη τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει μετά την εισβολή, παρά τις, προκατοχικές, αμερικανικές δεσμεύσεις.
Ακόμη και σήμερα, εμπόδιο στο «διακριτικό» ξεπούλημα που επιχειρείται, θεωρείται η ελλιπής ασφάλεια... Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επίδοξων επενδυτών τουλάχιστον έντεκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 23 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, με στόχο την αστυνομική φρουρά πετρελαϊκής εγκατάστασης στο Κιρκούκ.
Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος είχε μακροσκελή συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί. Σύμφωνα με διαρροές, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο σύναψης δύο συμβολαίων για την εκμετάλλευση ιρακινών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, δραστηριότητα για την οποία η Total έχει, ήδη, υποβάλει προτάσεις στον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου.
Ο Μαχντί αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους και άλλων ενεργειακών, και όχι μόνο, επιχειρήσεων, γαλλικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, για πρώτη φορά μετά το 1990, το Παρίσι, πριν από λίγες βδομάδες, υπέγραψε συμβόλαιο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού, και συγκεκριμένα στρατιωτικών ελικοπτέρων, στο Ιράκ, αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ.