Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΚΙΝΑ
Σημαντική συνεργασία

Το προεδρείο της κυβέρνησης της Ρωσίας ενέκρινε τη ρωσο-κινεζική συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα εξόρυξης πετρελαίου, δήλωσε ο Βίκτορ Μπασαργκίν, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή διακλάδωσης προς την Κίνα του πετρελαιαγωγού Ανατολική Σιβηρία - Ειρηνικός ωκεανός. Η διακλάδωση θα κατασκευαστεί από το ρωσικό πετρέλαιο-μεταφορικό κόμβο Σκοβορόντινο μέχρι τον κινέζικο κόμβο Μοχέ.

Λέγεται ότι η ισχύς του πετρελαιαγωγού Σκοβορόντινο - Μοχέ θα είναι 15 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου το χρόνο. Ο αγωγός, που θα διασχίσει εδάφη της Ρωσίας και της Κίνας, θα περάσει υπόγεια κάτω από τον ποταμό Αμούρ.

Για τη ρωσική πλευρά στόχος του συγκεκριμένου πετρελαιαγωγού είναι να αυξηθούν οι εναλλακτικές λύσεις για τα εξαγωγικά «ρεύματα» του ρωσικού πετρελαίου, ώστε αυτή να μην εξαρτάται από τη συμπεριφορά της ΕΕ και των ΗΠΑ. Από την άλλη η Κίνα με το συγκεκριμένο «δρομολόγιο» αποκτά μια νέα «αρτηρία» τροφοδοσίας με ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κίνα ήδη χρηματοδότησε την κατασκευή του ρωσικού τμήματος του αγωγού από το Σκοβορόντινο, καταβάλλοντας 37 εκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα επίσης κατασκεύασε το δικό της τμήμα του αγωγού από τα ρωσικά - κινέζικα σύνορα μέχρι το Ντατσίνα, που θα έχει μήκος 960 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας «Τρανσνέφτ», το κόστος κατασκευής της διακλάδωσης μπορεί να αγγίξει 10 δισεκατομμύρια ρούβλια. Στα πλαίσια του νέου μακροπρόθεσμου συμβολαίου η παροχή του πετρελαίου από τη Ρωσία στην Κίνα θα ξεκινήσει το Γενάρη του 2011.

Κατά τη συμφωνία, η ρωσική πλευρά θα παραχωρήσει για 20 χρόνια το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του πετρελαιαγωγού στις εταιρείες «Τρανσνέφτ» και «Ροσνέφτ», ώστε να μπορέσει να επιστρέψει τις πιστώσεις (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που είχε λάβει από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ