Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Υποκρισία των ΗΠΑ για την ειρήνη

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

Υποκριτικό ενδιαφέρον για την ειρήνη, τη σταθερότητα στη ΛΔ Κορέας και την «ευημερία» του βορειοκορεατικού λαού εξέφρασαν αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρώτη και καλύτερη την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης», να συνεργαστεί με τη «διεθνή κοινότητα» και να βελτιώσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες.

Μάλιστα, η Κλίντον καμώθηκε τάχα πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν το λαό της Βόρειας Κορέας» και να προσφέρουν «προοπτική συνεργασίας» εάν ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος. Λες και οι ΗΠΑ δεν έχουν περικυκλώσει χρόνια τώρα τη χώρα με δεκάδες χιλιάδες Aμερικανούς πεζοναύτες σε στρατιωτικές βάσεις της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας. Σαν να μην πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εντατικά στρατιωτικά γυμνάσια που απέχουν ελάχιστα από επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου σε μία εύφλεκτη γεωπολιτικά περιοχή...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα ανακοίνωσε πως Τόκιο, Ουάσιγκτον και Σεούλ συμφώνησαν να εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις «για επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος ...το συντομότερο δυνατόν».

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί με ομολόγους του από τη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο και η ανάγκη επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Πάντως, όσον αφορά στο Πεκίνο είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο θα απασχολήσουν ένα μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης για τις 25 και 26 Δεκέμβρη της εκεί επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα.

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης Ομπάμα, αναφέρει πως οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν μία σημαντική συμφωνία για την (μετά από χρόνια) επανάληψη των αποστολών τροφίμων στη ΛΔ Κορέας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από την Πιονγιάνγκ την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ. Εκείνο το 24ωρο, λένε οι πληροφορίες, επέστρεφε στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην Πιονγιάνγκ Γκλιν Ντέβις που είχε στις αποσκευές του τη σχετική συμφωνία έπειτα από επαφές για την υπόθεση αυτή σε Σεούλ, Τόκιο και Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ