Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Υπεράσπιση των ξένων εργατών

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Μεταναστών την περασμένη Κυριακή, ξαναήρθαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν ταξικό πολιτικό πόλεμο με μεγαλύτερη ένταση. Ο πόλεμος αυτός αποτελείται από καθημερινούς διωγμούς και συλλήψεις, εργοδοτικούς εκβιασμούς στους χώρους δουλειάς, καταστολή από τον κρατικό μηχανισμό, οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις, στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως αποκλεισμός από την πρόσβαση στην Υγεία και την Εκπαίδευση, μαζικό «βιομετρικό» φακέλωμα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές της χρονιάς 80.000 άνθρωποι χωρίς χαρτιά, πρόσφυγες λόγω ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, πιάστηκαν στα σύνορα. Επίσης, εξακολουθεί η επιλεκτική νομιμοποίηση ή απόδοση ιθαγένειας σε ολιγάριθμους μετανάστες, ενώ από τις αρχές της χρονιάς εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό 6.400 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου και ικανοποιήθηκαν μόλις οι 43! Παράλληλα, ο FRONTEX επιτηρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα, πιάνοντας και ανακρίνοντας εξαθλιωμένους, και ο φράκτης, που η κατασκευή του στον Εβρο θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, θα αποτελέσει τον κυματοθραύστη της απελπισίας των εξαθλιωμένων. Θα ενισχυθεί δε από φυλάκια, κάμερες ασφαλείας, θερμικές κάμερες, περιπολικά, σκύλους και προσωπικό που θα κυνηγά τους σύγχρονους Αγιάννηδες.

Με αυτήν την κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπος στην Ελλάδα ο Σομαλός, ο Αφγανός, ο Πακιστανός, ο Αιγύπτιος, ο Μπαγκλαντέζος, ο Σουδανός, ο Παλαιστίνιος, όταν ξεριζωθεί από τη χώρα του όπου υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση. Και το χειρότερο; Η Συνθήκη «Δουβλίνο 2» που τον εγκλωβίζει στη χώρα μας και δεν του επιτρέπει να φύγει. Η Συνθήκη που τον καταδικάζει να περιφέρεται στα γκέτο, ζώντας στοιβαγμένος σε εγκαταλειμμένα και άθλια σπίτια ή σε παραγκουπόλεις της επαρχίας, πεινασμένος και δουλεύοντας με 15 ευρώ μεροκάματο. Χιλιάδες άνθρωποι που πρέπει να περάσουν από τη μέγκενη στα πλαίσια μιας αυστηρά επιλεκτικής μετανάστευσης, η οποία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως φτηνό και ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό. Αλλωστε, κατεύθυνση όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι η πλήρης ευθυγράμμιση των μεταναστευτικών ροών με τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας κατά χώρα και χρονική περίοδο. Η εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού από υπανάπτυκτες χώρες αυξομειώνεται ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης ή ύφεσης των πιο αναπτυγμένων χωρών. Αυτό έχει αποτέλεσμα τη «μαύρη» εργασία, τα εξευτελιστικά μεροκάματα, την εργασιακή ομηρία, τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, την υποβάθμιση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μετά απ' όλα αυτά, η ρατσιστική προπαγάνδα θα τον στιγματίσει ως ...κλέφτη του μεροκάματου του Ελληνα εργάτη και δημιουργό της ανεργίας.

Στην ουσία, Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν τον ίδιο ταξικό αντίπαλο. Τους καπιταλιστές, την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που ποδοπατούν δικαιώματα και κατακτήσεις όλων των εργαζομένων. Ολοι είναι τμήμα της εργατικής τάξης που παράγει τον κοινωνικό πλούτο. Δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μεταναστών, για την αποσύνδεση της ανανέωσης άδειας παραμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, για άμεση νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, θέλουν να μείνουν, αλλά και εξασφάλιση της δυνατότητας να φεύγουν για άλλες χώρες όσων θέλουν να φύγουν. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών. Είναι αγώνας ταξικός ενάντια στην άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ