Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Την απροθυμία του να συνεργαστεί στη διερεύνηση για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επιχείρηση του Γενάρη, γνωστοποίησε, με επιστολή προς την αρμόδια Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ισραήλ. Στην περιοχή έφτασε, χθες, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μίτσελ, που, σήμερα, θα συναντηθεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, στοχεύοντας να διασαφηνίσει, καταρχάς, αν αυτή υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Η "Χεζμπολάχ" δεν είναι πλέον μια οργάνωση παρίας, αλλά μπορεί να γίνει σεβαστός συνομιλητής αρκετών ευρωπαϊκών χωρών». Αυτό υποστήριξε ο δεύτερος στην ιεραρχία της σιιτικής φιλο-ιρανικής οργάνωσης, Νάιμ Κάσεμ, συμπληρώνοντας ότι η «Χεζμπολάχ» έχει λάβει διαβεβαιώσεις από «αρκετούς Ευρωπαίους» ότι θα συνεργαστούν μαζί της σε περίπτωση που αναδειχθεί νικήτρια στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη, όπως επίσης προτίθεται να πράξει και το ΔΝΤ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Ο πόλεμος της τρομοκρατίας» μεταφέρεται και εντός των ΗΠΑ. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που διέρρευσε στο διαδίκτυο, ακροδεξιοί εξτρεμιστές χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση και την ανάδειξη στην εξουσία του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου που κατέλαβε το ύπατο αξίωμα στην Ιστορία της χώρας, ως προπαγανδιστικά εργαλεία για τη στρατολόγηση μελών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Με αντικείμενο την κρίση, αλλά και μία πιθανή επισύναψη συμφωνίας με την ΕΕ έγινε χθες η διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- 16 άνθρωποι - εννέα αστυνομικοί και τέσσερις άμαχοι - σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε αστυνομικό σταθμό του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στην πόλη Πεσαβάρ.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Την ακύρωση του διαβατηρίου του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για ανάμειξή του στις ταραχές στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, μετά και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ζητούσαν την επιστροφή του.

ΤΟΚΙΟ.-- Ομάδα Αμερικανών γενετιστών από τη βιοτεχνολογική εταιρεία «iZumi Bio» και Ιαπώνων επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κιότο ανακοίνωσαν χτες ότι θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την ανακάλυψη επαναστατικής τεχνολογίας, που θα κάνει απλά δερματικά κύτταρα να αναπρογραμματίζονται, ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυακά βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδος ιστού και ζωτικού οργάνου.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Επιδημία μηνιγγίτιδας στο κεντροαφρικανικό Τσαντ έχει προκαλέσει από την αρχή του χρόνου το θάνατο 102 ανθρώπων, ανακοίνωσαν χτες τοπικές υγειονομικές αρχές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε χτες την κατάργηση του Συντάγματος στα νησιά Φίτζι και τη ματαίωση των εκλογών έως το 2014 από την «κυβέρνηση» των δικτατόρων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία είναι αυτή που θα επιλέξει, αν θα ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, αν και έχει αποδειχθεί πως είναι παράλληλη η προσχώρηση στους δύο οργανισμούς, δήλωσε χτες ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ