Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καρκινοπαθείς σε πολύμηνες αναμονές

Στην επαρχία αντιμετωπίζονται από ανειδίκευτους γιατρούς

Πολύμηνες ουρές για ραντεβού, στα χειρουργεία, στα εργαστήρια και στη νοσηλεία αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα με αποτέλεσμα η παροχή των υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία «να πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο». Μάλιστα, στην επαρχία ανειδίκευτοι γιατροί κάνουν θεραπείες στους καρκινοπαθείς που όχι μόνο δεν επιτρέπεται αλλά «είναι - τουλάχιστον - εγκληματικό».

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν πρόσφατα απ' την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που θα γίνει στην Αθήνα (26 - 28.3.2009). Παρότι το υπουργείο Υγείας παρουσίασε πριν ένα χρόνο και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η κατάσταση παραμένει η ίδια, επισήμαναν οι γιατροί. Για παράδειγμα έφεραν τις Σέρρες, όπου παρότι υπάρχει ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο, εντούτοις δεν υπάρχει ογκολόγος, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της θεραπείας τους, οι άρρωστοι των Σερρών χρειάζονται τρεις μήνες και πήγαιν' έλα στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία, σταμάτησαν να τους χορηγούν και τα οδοιπορικά. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα, στην Πτολεμαΐδα και στην Καλαμάτα - όπου υπάρχει και νοσοκομείο.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα με την περίθαλψη των καρκινοπαθών είναι η χορήγηση των φαρμάκων - όπου ένα κουτί μπορεί να στοιχίζει 7.000 ή 8.000 ευρώ. Είναι τα νέα φάρμακα που αφού γίνει ένα τεστ σε κάποια γονίδια επιτρέπει στο γιατρό να επικεντρώνει τη θεραπεία με ένα συγκεκριμένο φάρμακο - να προχωρά στη στοχευμένη θεραπεία - και, έτσι, ο ασθενής να αποφεύγει την τοξικότητα. Κι ενώ τα φάρμακα εγκρίνονται απ' τα Ταμεία δεν καλύπτονται τα τεστ και οι ασθενείς δεν μπορούν να τα πληρώνουν καθώς μπορεί να κοστίζουν από 120 - 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο γιατρός, καθώς δεν έχει τη «γονιδιακή υπογραφή» να προχωρήσει στη στοχευμένη θεραπεία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org