Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κριτήριο η αντίθεση στον ιμπεριαλισμό

Του Βασίλη Χριστοδούλου, από τη ΒΡΑΔΥΝΗ
Του Βασίλη Χριστοδούλου, από τη ΒΡΑΔΥΝΗ
Ενα γεγονός είναι ότι καταγράφεται καθαρά συγκέντρωση κεφαλαίων. Κι αυτό είναι ικανό για να πανηγυρίζουν όσοι έχουν το πάνω χέρι. Αυτό κάνει ο Βγενόπουλος για λογαριασμό των κεφαλαίων που εκπροσωπεί. Και καλά κάνει από τη σκοπιά της τάξης του.

Αλλο γεγονός επίσης είναι πως η καπιταλιστική κρίση (πραγματική τώρα ή επαπειλούμενη) αξιοποιείται από τους ίδιους τους καπιταλιστές σαν χρυσή ευκαιρία - μπαμπούλας για να αφαιρεθούν κι άλλα κατακτημένα δικαιώματα. Αυτό κάνουν οι μεγαλοβιομήχανοι στο σύνολο της ΕΕ όταν προβάλλουν την ανεργία. Κι αυτοί καλά κάνουν. Αν δεν αρπάξουν την ευκαιρία για να κερδίσουν τώρα περισσότερα πότε θα το κάνουν;

Παράπλευρο γεγονός είναι και πως το ίδιο το μονοπωλιακό κεφάλαιο κάνει καθαρό ότι ειδικά τώρα δεν έχει ανάγκη γενικώς από κάθε είδους διαχειριστική λύση (δε χωράνε όλοι, κάποιοι πρέπει να χαθούν και από τους καπιταλιστές) αλλά από εκείνες τις λύσεις που συμφέρουν συγκεκριμένα την κάθε ομάδα μονοπωλίων.

Σ' ένα τέτοιο σκηνικό, ο ρόλος διαφόρων οπορτουνιστών που αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι να μιλήσουν για τον ίδιο τον πυρήνα της καπιταλιστικής κρίσης, ως κρίσης υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, δυσκολεύει. Κάτι άλλο πρέπει να 'χουν για να κρατηθούν στον αφρό. Είχανε έναν μπαμπούλα, τον Μπους, τους τέλειωσε. Πριν προλάβουν να πανηγυρίσουν τον Ομπάμα, τους τέλειωσε κι αυτός. Τι τους μένει; Να μιλάνε για τον καπιταλισμό σαν καζίνο. Ωστε να μπορούν να σταθούν και κάτι προτάσεις τους για καπιταλισμό με έλεγχο.

Θα πάθουν πολλά ακόμα. Καθώς οι καπιταλιστές τούς χρειάζονται κατά κύριο λόγο σε μία και μόνο αποστολή: Να ορθώνουν φράγμα αναχαίτισης του εργατικού κινήματος. Σ' αυτό το ρόλο για να ανταποκριθούν είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται όλο και καθαρότερα ως αντικομμουνιστές (δείγμα τα ρετάλια που μαζεύτηκαν από χτες στο Ναύπλιο για να τιμήσουν αυτόν που οι ίδιοι ομολογούν πως κύρια προσφορά του είναι η καταγγελία των κομμουνιστών). Οπως ξανά και ξανά θα μάθουν στην πράξη ότι οι εργάτες έχουν άλλα κριτήρια...

Ασχετο: Σωστά διέταξε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μην πηγαίνουν οι πράκτορές του σε Ομόνοια - Εξάρχεια, η περιοχή είναι ήδη καλυμμένη με κουκούλες. Και σωστά όσοι πήραν το μήνυμα πήγαν για ξεκάρφωμα στο Κολωνάκι όπου η τηλεοπτική παραγωγή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική αυτή την περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ