Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ταυτόσημοι για άλλη μια φορά

Οποιος είχε την «τύχη» να παρακολουθήσει με προσοχή τις ομιλίες του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα την εξωτερική πολιτική, θα διαπίστωνε ότι χρησιμοποίησαν τις ίδιες φράσεις για να υπεραμυνθούν της πρόσδεσης της χώρας στους σχεδιασμούς των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Διεκδικώντας, ταυτόχρονα, ο καθένας για λογαριασμό του το ρόλο του καλύτερου εκφραστή των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τις ομιλίες τους με ένα ρεσιτάλ διαπιστευτηρίων προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, δηλώνοντας πίστη σε κάθε «νεοταξικό δόγμα» και στην εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. «Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε διαρκή αναβάθμιση των σχέσεών μας, με όλες τις χώρες της ΕΕ, που αποτελεί τη βάση της γενικότερης πολιτικής μας. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν ιστορικό σύμμαχο», διαμήνυσε ο Κ. Καραμανλής. Για να εισπράξει την... ένσταση του Γ. Παπανδρέου ότι πέτυχαν λίγα μπροστά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Παραλάβατε μια Ελλάδα που συνδιαμόρφωνε τις εξελίξεις στην ΕΕ, που έβαζε και πετύχαινε στόχους, όπως την ένταξη στην ΟΝΕ. Εμείς διαμορφώσαμε ευρύτατες συναινέσεις τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ», αναφώνησε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια κονταροχτυπήθηκαν για το ποια από τις δυο κυβερνήσεις έχει στείλει τα περισσότερα ελληνικά στρατιωτικά σώματα κατοχής στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα. Εμείς, δήλωσε με στόμφο ο πρωθυπουργός «είμαστε παρόντες στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιούνται με εντολή του ΟΗΕ: Στο Κόσσοβο, στο Λίβανο, στο Αφγανιστάν». Με «καμάρι» όμως απάντησε ο Γ. Παπανδρέου: «Εμείς προωθήσαμε την πετυχημένη παρουσία μας στα Βαλκάνια με ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα πάντα του ΟΗΕ»!

Με μια φωνή, λοιπόν υπεραμύνθηκαν της ενεργού συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, φτάνοντας κυνικά να υποστηρίξουν ότι αυτές άνοιξαν το δρόμο για τις επενδύσεις των ελληνικών πολυεθνικών ομίλων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη!! Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, οι Ελληνες πλουτοκράτες ζητούν τη συνδρομή των πολιτικών τους εκπροσώπων για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Και αυτοί σπεύδουν: «Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των εταίρων μας στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο επιχειρηματικός κόσμος της πατρίδας μας έχει αναπτύξει εκεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα» (!!) ξεκαθάρισε ο Κ. Καραμανλής, για να πάρει την παρότρυνση του Γ. Παπανδρέου: «Να πάτε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για να θέσετε ευθέως την ανάγκη στήριξής τους»...

Και οι δυο δεν παρέλειψαν να ξεκαθαρίσουν ότι αφουγκράζονται τις ανάγκες της αστικής τάξης για να συμμετέχει ενεργά στα σχέδια μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα διστάσουν να ρίξουν τη χώρα στον κυκλώνα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για να εξασφαλίσουν μερίδιο από τις νέες ενεργειακές συμφωνίες «που θα αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας». Οσο για τα θέματα των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, τα παρέπεμψαν στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αυτοί είναι οι «παράλληλοι βίοι» του δικομματισμού. Στα καλέσματά τους για «συναίνεση» σε μια δήθεν «εθνική στρατηγική»..., μια είναι η απάντηση των λαϊκών στρωμάτων: Απειθαρχία και ανυπακοή σε αυτές τις πολιτικές.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ