Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Οπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα δειγματοληπτικής εξέτασης παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχουν αυξημένες ποσότητες νικελίου μέχρι και ...400% (από 160 μg/κιλό βρέθηκαν μέχρι και 640 μg/κιλό), ενώ οι αντίστοιχες του χρωμίου βρέθηκαν αυξημένες (από 80 μg/κιλό σε 95 μg/κιλό).
Σύμφωνα με όσα λέει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, στο «Ρ», «φαίνεται πως τα βαρέα μέταλλα, με τα οποία έχει μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, περνούν και στα τρόφιμα. Το πρόβλημα, συνέχισε, δεν είναι τοπικό, όπως διατείνονται, αλλά πανελλήνιο, απ' τη στιγμή που αυτά τα τρόφιμα μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα».
Ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, επισήμανε πως «αυτές οι ενδείξεις δείχνουν πως απαιτείται η άμεση επέμβαση του κράτους. Επέμβαση, τόσο για να σταματήσει άμεσα η μόλυνση του Ασωπού ποταμού, όσο και για να γίνει - με κρατική ευθύνη - αναλυτικός έλεγχος στα αγροτικά προϊόντα και για τα τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή. Πρέπει το Γενικό Χημείο του Κράτους να προχωρήσει σε μετρήσεις και αναλύσεις και να υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες της πολιτείας».
Οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν παραμένουν εγκληματικές. Η μόλυνση όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι ήταν το 2007 - όταν η κυβέρνηση για πρώτη φορά παραδέχτηκε το έγκλημα. Το εξασθενές χρώμιο εξακολουθεί να μολύνει την περιοχή. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ότι οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου ξεπερνούν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.