Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Σε κίνδυνο η δημόσια Υγεία με ευθύνη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την κατάσταση που επικρατεί στον Ασωπό και την ευρύτερη περιοχή. Η ρύπανση του ποταμού και η συνακόλουθη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα - με αποτέλεσμα τη μόλυνση με καρκινογενές εξασθενές χρώμιο - φέρει τη σφραγίδα των δικομματικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που δε διστάζουν, στο όνομα της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων να θέσουν σε κίνδυνο την Yγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που ασκεί η ΕΕ, στο επίπεδο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της προστασίας των εργαζομένων και της ποιότητας του περιβάλλοντος, είναι η απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Εκεί, εξομοιώνει, επί της ουσίας, το επικίνδυνο και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο με το τρισθενές. Από τη μια, το εξασθενές χρώμιο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και όταν καταπίνεται και όταν εισπνέεται, αλλά και στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Αντιθέτως, το τρισθενές χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για τον οργανισμό, που πρέπει να λαμβάνεται σε ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα. Ωστόσο, η ΕΕ παρακάμπτει τις μελέτες αυτές, αρνείται επίμονα την επικινδυνότητα του καταπινόμενου εξασθενούς χρωμίου και δε θέτει ξεχωριστό όριο περιεκτικότητάς του στο πόσιμο νερό. Σύμφωνα με σειρά επιστημονικών μελετών, αυτό το όριο πρέπει να είναι τα 0 μg/lt.

Την ίδια στιγμή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά δεν έχουν πάρει κανένα επί της ουσίας μέτρο για την οριστική και ουσιαστική λύση του προβλήματος της μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στην ευρύτερη λεκάνη του Ασωπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού άφησαν τον Ασωπό να μετατραπεί σε χαβούζα αποβλήτων των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής, στη συνέχεια - και ενώ πλέον είχε μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «κουκούλωσαν» το πρόβλημα επί μια δεκαετία. Μόλις το καλοκαίρι του 2007 (σ.σ.: απ' το 1996, με συγκεκριμένες μελέτες, είναι γνωστή η μόλυνση) η κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα το πρόβλημα. Εκτοτε, όμως, δεν έχει κάνει τίποτα, επί της ουσίας, πέρα από την επιβολή κάποιων ...προστίμων.

Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνιστά πρόκληση. Από τη μια έδωσαν επιχορηγήσεις και επιδότησαν από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης - με ποσά που κάλυπταν μέχρι και το 60% του κόστους - τους βιομήχανους για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς. Οι βιομήχανοι πήραν τα λεφτά, αλλά βιολογικούς δεν εγκατέστησαν. Αντιθέτως, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», έφτιαξαν ...χαβούζες!

Από την άλλη, αντί να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα σταματούσαν τη μόλυνση, κατέφυγε στη λογική των προστίμων. Μπορεί, λοιπόν, οι βιομήχανοι να πήραν τεράστια ποσά για την κατασκευή της απαραίτητης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας - που, όμως, ποτέ δεν έφτιαξαν - αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να τις αφήνει ως έχουν, επιβάλλοντας απλά κάποια πρόστιμα. Σα να τους λέει ότι μπορούν να συνεχίσουν να μολύνουν, αρκεί να το κάνουν πιο ...διακριτικά! Σε καμιά περίπτωση δεν τις υποχρεώνει να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις, ώστε και σωστά να λειτουργούν οι βιομηχανίες και να μη μολύνεται η περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ