Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ
Παροτρύνει για βδομάδα ... τεσσάρων ημερών!

Την αντιδραστική θέση για βδομάδα τριών - τεσσάρων ημερών, η οποία δυναμιτίζει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και αποτελεί το όχημα για τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, επαναφέρει στο προσκήνιο η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013), που έγινε χτες, ο Χ. Κίνζελε, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), παρότρυνε, με την ομιλία του, την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τη βδομάδα των τριών - τεσσάρων ημερών για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα... Επιχειρηματολογώντας στην άποψη αυτή, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και δε θα διακοπεί η δραστηριότητα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Επαναφέρει, δηλαδή, το εκβιαστικό δίλημμα μειωμένη απασχόληση και παράλληλη μείωση των αποδοχών, ή ανεργία.

Το γεγονός ότι η θέση αυτή διατυπώνεται από έναν παράγοντα της ΕΕ που δε θεωρείται υψηλόβαθμος, δεν πρέπει και να υποτιμηθεί, δεδομένου ότι δεν αποτελεί προσωπική του άποψη, αλλά συνολικότερη άποψη της ίδιας της ΕΕ και των οργάνων της. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που ο «Ρ» σημείωσε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή και οι αντίστοιχες, προ καιρού, δηλώσεις-αξιώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, δεν έγιναν εν θερμώ, αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο, που έχουν συνδιαμορφώσει ΕΕ και ευρωπαϊκά μονοπώλια. Το «σπάσιμο» εξάλλου του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, εργασία τριών - τεσσάρων ημερών, αποτελεί πλέον διεθνή πρακτική και εφαρμόζεται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ ζήτησε εξάλλου τον ...εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΟΑΕΔ, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα των αποκαλούμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα χρήματα που χορηγούνται από το ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των πολιτικών αυτών (ενίσχυση των εργοδοτών για προσλήψεις προσωπικού) να μην τα διαχειρίζεται από μόνος του ο ΟΑΕΔ, αλλά στη διαχείριση να συμμετέχουν και ιδιωτικοί φορείς, πανεπιστήμια, κλπ. Πρότεινε, δηλαδή, τα χρήματα που καταλήγουν στους εργοδότες, να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργοδότες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ