Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Αισιοδοξούν πολυκαταστήματα και κατασκευαστικές

Χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος διαπιστώνει τον Φλεβάρη, σε σχέση με τον Γενάρη, η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με επιδείνωση στους τομείς της Βιομηχανίας και του Εμπορίου και μικρή ανάσχεση στον τομέα των Κατασκευών, καθώς οι εταιρείες ετοιμάζονται για τα μεγάλα δημόσια έργα. Παρ' όλα αυτά, στη βιομηχανία προβλέπουν μείωση της απασχόλησης 2 στις 5 επιχειρήσεις και στο εμπόριο προβλέπουν σταθερότητα της απασχόλησης 3 στις 5 επιχειρήσεις, για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη Βιομηχανία ενισχύθηκαν οι αρνητικές προβλέψεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο, όπως και για τη μείωση της παραγωγής, ενώ αυξάνονται τα αποθέματα. Στον τομέα των υπηρεσιών κυριαρχεί σχετική σταθερότητα για τις εξελίξεις, με ελαφρά κάθοδο, ενώ ο Φλεβάρης φαίνεται να πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο. Εντονα αρνητικό κλίμα διαπιστώνει η έρευνα στο Λιανικό Εμπόριο. Κατακόρυφη είναι η πτώση των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, αυξάνονται σημαντικά τα αποθέματα, απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο. Τα πολυκαταστήματα εμφανίζονται ωστόσο αισιόδοξα για την πορεία τους, όπως και ο τομέας Υφάσματα - Ενδυση- Υπόδηση.

Οι εκτιμήσεις για τις Κατασκευές βελτιώνονται, ωστόσο τα ιδιωτικά έργα είναι σε πτωτική πορεία. Η προσδοκία για τα δημόσια έργα αντιστρέφει τη συνολική εκτίμηση για τον κλάδο. Η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη εμφανίζει νέα υποχώρηση σε σχέση με τον Γενάρη, τόσο από τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση, όσο και από την πρόθεση αποταμίευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ