Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Να ολοκληρωθούν τα έργα εξυγίανσης στη χωματερή Σχιστού

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τη συνέχιση του έργου αποκατάστασης της έκτασης στο Σχιστό Περάματος, όπου εναπόθετε απόβλητα το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων Δραπετσώνας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Μια βαριά "τοξική" κληρονομιά άφησε στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων της Δραπετσώνας, το οποίο έκλεισε το 1999. Για 20 συνεχόμενα χρόνια, τα ραδιενεργά απόβλητα του εργοστασίου απορρίπτονται σε ανοιχτή χωματερή στο Σχιστό Περάματος, σε πλαγιά του όρους Αιγάλεω, ρυπαίνοντας το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής.

Ο ΧΑΔΑ Σχιστού έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επικίνδυνη χωματερή στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί φιλοξενεί περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους φωσφογύψου που καλύπτουν έκταση 125 στρεμμάτων. Η έκθεση, μάλιστα, της ΕΕΑΕ αναφέρει πως η εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων φωσφογύψου, όπως συμβαίνει και στην περιοχή του Σχιστού, απαιτεί την εκπόνηση ραδιολογικής μελέτης και τη λήψη ειδικών μέτρων με σκοπό την ελαχιστοποίηση εκροής των ραδιενεργών στοιχείων που περιέχονται μέσα στο φωσφογύψο. Συγκεκριμένα, τονιζόταν ότι η εναπόθεση φωσφογύψου δεν πρέπει να γίνεται πλησίον ή εντός επιφανειακών υδάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των υπόγειων υδάτων.

Οι παραπάνω, όμως, προδιαγραφές καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων και τη χρήση της χωματερής για την απόρριψη του ραδιενεργού υλικού, δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα η σκόνη να μεταφέρεται ανεξέλεγκτα μέσω του αέρα, με άμεσες επιρροές στις γειτνιάζουσες περιοχές του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, αλλά και της κατοικημένης περιοχής του Αγ. Μηνά Κερατσινίου.

Επισήμως η χωματερή έκλεισε το 2003, ενώ ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησαν τα έργα εξυγίανσης με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών. Μέχρι σήμερα, έχει αποκατασταθεί η μισή έκταση, με κάλυψη του φωσφογύψου με ειδικές μεμβράνες και στη συνέχεια την επίστρωσή του με χώμα. Δεν είναι, όμως, δυνατή η μεταφορά και εναπόθεσή του σε άλλη τοποθεσία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει για να συνεχιστεί το έργο και να αποκατασταθεί και η υπόλοιπη έκταση, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ