Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βιομήχανοι το πληρώνουν φτηνά...

Το «παράπονο» της διοίκησης της ΕΠΑ Θεσσαλίας για το γεγονός ότι «τους φωνάζουν κλέφτες στους δρόμους της Λάρισας», εξέφρασε ο διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Λέων. Μπάκουρας, αρνούμενος να δεχτεί ότι η ΕΠΑ φέρει ευθύνες για τις πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία. Εμμέσως πλην σαφώς, μετακύλησε την ευθύνη στην κρατική ΔΕΠΑ και στο υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι «οι τιμές καταναλωτή του φυσικού αερίου δε διαμορφώνονται από την ΕΠΑ, η οποία δεν έχει κανένα όφελος όταν είναι υψηλές». Οπως επισήμανε, η ΕΠΑ Θεσσαλίας προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ, βάσει της μεταξύ τους σύμβασης που υπογράφτηκε στις 6/7/2000 και η τιμολογιακή πολιτική της ΕΠΑ κοινοποιείται στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από την οποία ελέγχεται κάθε χρόνο ως προς την τήρηση των όρων αδείας. Μάλιστα, ανέφερε, ότι η διοίκηση της ΕΠΑ είχε προβλέψει ότι θα αυξηθούν πολύ οι τιμές του αερίου και προειδοποίησε γι' αυτό το αρμόδιο υπουργείο από το περασμένο φθινόπωρο.

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ανέφερε ότι η τιμή του αερίου για βιομηχανική κατανάλωση, είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή για οικιακή χρήση, αποκαλύπτοντας, και μ' αυτό τον τρόπο, ποιος ωφελείται και ποιος ζημιώνεται από την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας για το φυσικό αέριο και γενικότερα για την ενέργεια.

Στο ερώτημα «γιατί η Αθήνα πληρώνει φτηνότερα το αέριο από τη Θεσσαλία», απάντησε ότι «παγκοσμίως υπάρχει παρόμοια τιμολογιακή πολιτική για την κατανάλωση αερίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΠΑ Αττικής πρέπει ν' αναθεωρήσει την τιμολογιακή της πολιτική, γιατί αλλιώς θα έχει... ζημιά, είπε χαρακτηριστικά: «Θα έρθουν τα μαντάτα πολύ σύντομα». Σημειώνεται ότι στην περίοδο Φλεβάρη - Απρίλη η τιμή του αερίου στη Θεσσαλία θα πέσει κατά 14%, ανέφερε ότι θα διαμορφωθεί στα 0.55% ανά κιλοβατώρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ληστρική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

Προκλητικός ήταν ο διοικητής της ΕΠΑ Θεσσαλίας, ισχυριζόμενος, ότι παρά τις υψηλές τιμές του αερίου, οι καταναλωτές έχουν όφελος και προς τούτο επικαλέστηκε το γεγονός ότι το 2008 οι αιτήσεις για σύνδεση με φυσικό αέριο στη Θεσσαλία αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το 2007. «Ξέχασε», βεβαίως, να πει ότι αυτή η αύξηση οφείλεται, εν πολλοίς, στη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας - η οποία αποδείχτηκε μια μεγάλη εξαπάτηση - με τις υποσχέσεις ότι οι καταναλωτές αερίου θα πληρώνουν 30% και, πλέον, λιγότερα από τους καταναλωτές πετρελαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ