Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Προς επανεξέταση οι συμφωνίες ΔΕΠΑ - ΕΠΑ

Κάνουν σαν να ανακάλυψαν τώρα το περιεχόμενο των συμβάσεων με τις εταιρείες

Θορυβημένη από τις αντιδράσεις για τα υψηλά τιμολόγια φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, που ξεπέρασαν και αυτά της Αθήνας, η κυβέρνηση σπεύδει να «μπαλώσει» την κατάσταση προαναγγέλλοντας τη μείωσή τους, «κατόπιν εορτής», αλλά και να εκμεταλλευτεί το θέμα για να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των τριών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) - Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας. Αυτό που δε θίγει η κυβέρνηση είναι το καθεστώς της τεχνητά υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, που συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου και δεν έχει καμία σχέση με το κόστος παραγωγής, μεταφοράς, τη ζήτηση και τα αποθέματα αερίου.

Το θέμα είχε φέρει πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ, μεταφέροντας τις καταγγελίες και την αγανάχτηση των κατοίκων των περιοχών που χρυσοπληρώνουν το φυσικό αέριο και τονίζοντας ότι το ζήτημα της ενέργειας δεν μπορεί να λυθεί μέσα από την ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά μόνο με τη σχεδιοποιημένη ανάπτυξη ενός ενιαίου δημόσιου φορέα που θα λειτουργεί με αποκλειστικό κίνητρο την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και των λαϊκών νοικοκυριών.

Η επανεξέταση των συμφωνιών μεταξύ της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μπροστά στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύσταση ακόμη τριών ΕΠΑ, σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες που συμμετέχουν και στις υφιστάμενες ΕΠΑ, αλλά και νέους παίκτες, που θα θελήσουν να διαμορφώσουν ακόμη πιο συμφέροντες όρους δραστηριοποίησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν η ΔΕΠΑ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στελέχη των τριών ΕΠΑ, θα προωθηθεί από τη ΔΕΠΑ ειδική ρύθμιση για «ταχύτερη μείωση των τιμών πώλησης φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας», η οποία θα είναι επιπλέον της μείωσης που έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται, όπως σημειώνει, παραδεχόμενο εμμέσως ότι η όποια παρέμβαση είναι και καθυστερημένη, πέρα και από τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει. Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αυξημένη τιμή στις δύο περιοχές οφείλεται στις δεσμευτικές συμφωνίες που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ. Στο 20% προβλέπει το υπουργείο τη μείωση των τιμών, ωστόσο έχουν μειωθεί και οι χονδρικές τιμές, οπότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τις εταιρείες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά τις δημοπρασίες φυσικού αερίου(2012-12-01 00:00:00.0)
Αύξηση κερδών και πωλήσεων(2009-03-13 00:00:00.0)
Οι βιομήχανοι το πληρώνουν φτηνά...(2009-02-28 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιδράσεις για τη ληστρική επιδρομή!(2009-02-24 00:00:00.0)
Ληστρική επιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά!(2009-02-13 00:00:00.0)
Στο έλεος των κερδοσκοπικών ιδιωτικών συμφερόντων(1998-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ