Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύξηση κερδών και πωλήσεων

Χρυσοφόρο αποδεικνύεται το φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις

Αύξηση κερδών και πωλήσεων εμφάνισε το 2008 η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής), η οποία ετοιμάζεται να επεκτείνει το δίκτυό της το 2009, αν κι αυτό δεν την εμποδίζει να απολύει εργαζόμενους. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 18,9 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 10%, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37%.

Το 2008 η εταιρεία είχε πελάτες 183.000 νοικοκυριά, 5.000 επαγγελματίες, 400 μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, 1.300 σχολεία και δημοτικά κτίρια. Το 32% των νοικοκυριών που βρίσκεται στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένα με αυτό. Μέσα στο 2008 αύξησε το δίκτυό της κατά 500 χλμ. και προστέθηκαν 40.000 νοικοκυριά στους πελάτες της.

Για το 2009 η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση στο ρυθμό αύξησης των συνδέσεων, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο ήπιος χειμώνας περιόρισε τη ζήτηση. Αναφερόμενος στις διαφορές των τιμών ανάμεσα στις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Γερ. Κοντομίχαλος επισήμανε ότι οι άλλες δύο ΕΠΑ δε συνδέουν την τιμολόγηση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Παραδέχτηκε ότι το σύστημα διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει, σε άλλη χρονική περίοδο, η ΕΠΑ Αττικής να έχει μεγαλύτερες τιμές από τις άλλες δύο, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι όλο το σύστημα έχει διαμορφωθεί για την αποκόμιση υπερκερδών από το κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης του φυσικού αερίου. Προκύπτει και από τα αυξημένα κέρδη της ΔΕΠΑ, την οποία ετοιμάζεται να προσφέρει σε «στρατηγικό» επενδυτή η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ