Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Καμιά ενίσχυση στους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού
  • Κατηγορηματική η αντίθεση στη χρησιμοποίηση του λιμανιού του Αστακού από τους ιμπεριαλιστές για ενίσχυση των Ισραηλινών εγκληματιών
  • Δηλώσεις παραγόντων του μαζικού λαϊκού κινήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Εντονη είναι η αγανάκτηση και κατηγορηματική η αντίθεση του λαού της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδας, για την παράδοση στις ΗΠΑ από την ελληνική κυβέρνηση χρήσης του λιμανιού στον Αστακό για ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού με πυρομαχικά, όπως αποκαλύφθηκε από το ΚΚΕ.

Πλήθος μαζικοί φορείς, εργατικά συνδικάτα κλπ. απαιτούν να σταματήσει το λιμάνι του Αστακού να παραδίδεται στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ιμπεριαλισμού και να μετατρέπεται, όπως και η αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, σε ένα ακόμα ορμητήριο για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών της περιοχής.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και με αφορμή τις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται, σήμερα Τετάρτη και την επόμενη Κυριακή, στο Λιμάνι του Αστακού, από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, εκπρόσωποι φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με δηλώσεις τους στον «Ρ», αναδεικνύουν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής για να αποτραπεί η εμπλοκή της χώρας στο μακέλεμα ολόκληρων λαών.

Μιλώντας στον «Ρ», για όλα αυτά, ο Τάκης Πατούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, θα τονίσει:

«Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την ενέργεια της κυβέρνησης να παραδώσει το λιμάνι του Αστακού για ανεφοδιασμό του ισραηλινού στρατού με πυρομαχικά. Οι σχετικές διαψεύσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι το λιμάνι του Αστακού, χρόνια τώρα, μεθοδεύεται να μετατραπεί σε στρατιωτικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Αποτυπώνονται πλέον οι συνέπειες από την πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, όπως είναι το λιμάνι του Αστακού...

Σε αυτή την κατεύθυνση οι εκπρόσωποι των εταιρειών και των τραπεζών που διαχειρίζονται τη λειτουργία του λιμανιού νοιάζονται για τα ναύλα και τα κέρδη που αποκομίζουν και από τον ελλιμενισμό πλοίων του θανάτου, αδιαφορώντας πως μεταφέρουν, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολεμικό υλικό στο Ισραήλ για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚ Αιτωλοακαρνανίας υπογραμμίζει: «Χρειάζεται να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας. Να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού το ζήτημα να μη δοθεί "ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών". Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνει:

«Στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας επικρατεί κλίμα αγανάκτησης. Το λιμάνι του Αστακού παίζει πολλούς "ρόλους". Χρησιμοποιείται - και δεν είναι η πρώτη φορά - για ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Και γι' αυτό έχουν γίνει στο παρελθόν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες από το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, λειτούργησε και λειτουργεί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός μεταφοράς εμπορευμάτων, όταν οι εργαζόμενοι στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) των λιμανιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου αυτού τμήματος των λιμανιών»...

Συνεχίζοντας ο Κώστας Σιδέρης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αγρινίου, επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός πλήρωσε 13 δισ. δραχμές για την κατασκευή του λιμανιού του Αστακού, που, τελικά, ξεπουλήθηκε σε ιδιώτες με 5 δισ. και κατέληξε σε διαμετακομιστικό σταθμό αμερικανικών οπλικών συστημάτων και πολεμοφοδίων! Και, βέβαια, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα τοπικά λαϊκά συμφέροντα, αλλά με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Πρέπει, λοιπόν, κάθε προοδευτικός, φιλειρηνικός άνθρωπος να συμμετέχει στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν για να αποτρέψουμε τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους», σημειώνει.

Οσον αφορά τα περί μη εμπλοκής που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με τον εφοδιασμό του Ισραήλ από το λιμάνι του Αστακού με πολεμικό εξοπλισμό, «είναι σαν τις αντίστοιχες περιπτώσεις με την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία όπου περνούσαν ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τη Θεσσαλονίκη, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το παγόνι. `Η όταν από τη βάση της Σούδας εφοδιάζονταν οι δολοφόνοι του Ιράκ, και η κυβέρνηση δήλωνε άγνοια...», τονίζει ο Γιώργος Τζωρτζόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων.

Ενώ ο Γιώργος Σολτάτος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, αναφέρει: «Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το ζήτημα του ελλιμενισμού αμερικανικού πλοίου και την προσπάθεια ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού. Επανειλημμένα με πρωτοβουλία της ΝΑΣ έχουν παρθεί αποφάσεις από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενάντια σε παρόμοιες κινήσεις για χρήση του λιμανιού και ελλιμενισμό αμερικανικών πλοίων με αυτόν το σκοπό. Γι' αυτό θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και την Κυριακή στον Αστακό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση(2009-05-19 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στους φονιάδες των λαών(2009-03-27 00:00:00.0)
Αντιιμπεριαλιστικός συναγερμός(2009-01-14 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητοι οι αρχιμακελάρηδες των λαών(2008-07-09 00:00:00.0)
Να μη γίνει ιμπεριαλιστικό ορμητήριο(2008-07-06 00:00:00.0)
Ηχηρή αντιιμπεριαλιστική απάντηση(2006-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ