Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε αδιέξοδο και πάλι για το αέριο

Δε λειτούργησαν και πάλι οι αγωγοί που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη

Associated Press

Δε λειτούργησαν και πάλι οι αγωγοί που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξελίχθηκε η χτεσινή μέρα με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτηθεί η Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, η «Γκάζπρομ» χτες ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου για συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωστόσο ο γενικός διευθυντής της, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν αποδέχτηκε τη διέλευση του ρωσικού αερίου, αφήνοντας κλειστές τις διόδους εξαγωγής του αερίου προς τα Βαλκάνια, περιγράφοντας αυτού του είδους τις πράξεις ως «πρωτάκουστες». Η δε Ουκρανία, παραδέχτηκε τη διακοπή της διέλευσης με την αιτιολογία ότι η «Γκάζπρομ» επέβαλε «απαράδεκτες συνθήκες διέλευσης», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής εταιρείας «Ναφτογκάζ», Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ρωσία δρομολόγησε το αέριο προς την Ευρώπη μέσω μιας διαδρομής που τεχνικά είναι απίθανη και απαιτούσε τη διακοπή της τροφοδοσίας στην εσωτερική ουκρανική αγορά.

Πάντως, ο Αλ. Μεντβέντεφ σημείωσε επίσης ότι η «Γκάζπρομ» θα χρησιμοποιήσει τη διαδρομή Σούντζα για την τροφοδοσία της Ευρώπης και όχι τις εναλλακτικές που προτείνει η Ουκρανία επειδή αυτές (Βάλουικα και Πισαρέβκα) δεν είναι αγωγοί εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά εξυπηρετούν τους ντόπιους καταναλωτές. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προμηθεύσουμε φυσικό αέριο στην Ουκρανία καθώς δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία» ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόσθεσε.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο κατά την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο για τις μειωμένες ποσότητες αερίου όσο και για την αδυναμία των Ευρωπαίων παρατηρητών να έχουν πρόσβαση στα κέντρα διανομής.

Από τη μεριά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Γιουστσένκο, αντιμετωπίζοντας σημαντικές πιέσεις μέσα στη χώρα, κατηγόρησε τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τη διένεξη για το αέριο για να αρπάξει τον έλεγχο του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ενώ αρνήθηκε πως το Κίεβο μπλοκάρει ή και κλέβει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τέλος, ο Ρώσος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο κέντρο ελέγχου της «Γκάζπρομ», κάλεσε την Ουκρανία σε διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της ροής του ρωσικού αερίου, καθώς όπως τόνισε, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στο ουκρανικό σύστημα μεταφοράς του αερίου, πως «ίσως δεν είναι στην απαιτούμενη κατάσταση από τεχνικής άποψης». Σήμερα αναμένεται να έχει έκτακτες συνομιλίες στη Μόσχα με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, ενώ σημείωσε πως η χώρα του θα δώσει προτεραιότητα στην προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες που έχουν επηρεαστεί σοβαρότερα, όπως για παράδειγμα οι χώρες της Βαλτικής και της Σλοβακίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληραίνει το παζάρι η ουκρανική κυβέρνηση θέτοντας όρους(2019-09-20 00:00:00.0)
Επαφές για να διασφαλιστεί η ροή αερίου για τα μονοπώλια(2014-10-22 00:00:00.0)
Προχωράει σε σειρά ασκήσεων με τη λυκοσυμμαχία(2014-04-02 00:00:00.0)
Ο «ενεργειακός πόλεμος» καλά κρατεί(2009-01-18 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση(2009-01-15 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» του αερίου(2009-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ