Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Διπλωματικός «πυρετός» ανθρωπιστικής υποκρισίας

Τη δήθεν ευαίσθητη διεθνή διπλωματία αμφισβητούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις (εδώ στη Βραζιλία)

Associated Press

Τη δήθεν ευαίσθητη διεθνή διπλωματία αμφισβητούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις (εδώ στη Βραζιλία)
Ξαφνική «ευαισθησία» στη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» και στα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκάλεσε το μακελειό σε σχολείο του ΟΗΕ, που στοίχισε τη ζωή σε 130 αμάχους και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη, καθώς, όπως φαίνεται, η ωμή ισραηλινή κτηνωδία πυροδοτεί ολοένα και μεγαλύτερη οργή στους λαούς, τόσο της περιοχής όσο και παγκοσμίως. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα και να προλάβουν τυχόν κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, οι διπλωματικές επαφές και διαβουλεύσεις έλαβαν πυρετώδη ρυθμό. Εντούτοις, σε όλες τις διαμεσολαβήσεις δε γίνεται αναφορά στην αιτία: Την ισραηλινή κατοχή.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέχισαν τις διαβουλεύσεις τους, ενώ παράλληλες συναντήσεις είχαν και οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών. Οι Αραβες, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κατέληξαν να προωθήσουν σχέδιο ψηφίσματος που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση του ισραηλινού στρατού, άρση του αποκλεισμού και ανάπτυξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού επίβλεψης της τήρησης της εκεχειρίας.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα «σκοντάψει», πάλι, στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Βρετανία ή Γαλλία), καθώς δεν κάνει αναφορά στη «Χαμάς», δεν απαιτεί τον πλήρη τερματισμό κάθε στρατιωτικής της δράσης κ.ο.κ. Αντίθετα, καλύτερη τύχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να έχει το γαλλο-αιγυπτιακό «σχέδιο».

Το σχέδιο Σαρκοζί - Μουμπάρακ, οι αντιδράσεις

Μια 48ωρη κατάπαυση του πυρός, που θα δώσει την ευκαιρία στην ισραηλινή ηγεσία και στην Παλαιστινιακή Αρχή να διαπραγματευτούν έναν τρόπο ελέγχου των συνόρων στη Ράφα (έτσι ώστε να μην εισάγει όπλα η «Χαμάς»), δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και έναρξη νέων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για τους όρους μιας «διαρκούς εκεχειρίας». Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η πρόταση που παρουσίασαν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, της οποίας οι.. λεπτομέρειες είναι υπό αίρεση και διαπραγμάτευση. Διαρροές, πάντως, ήθελαν την τουρκική ηγεσία να έχει, ήδη, επιφορτιστεί με τη σύνθεση της «δύναμης» που θα ελέγχει τα σύνορα στο νότο και το Σύρο Πρόεδρο να έχει δεσμευτεί ν' ασκήσει επιρροή στη «Χαμάς».

Η ισραηλινή ηγεσία τόνισε ότι «κατ' αρχάς» έχει «θετική αντίδραση» και στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα απεσταλμένος. Το Τελ Αβίβ, όμως, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιχειρήσεις, αν δεν είναι έτοιμος ο μηχανισμός εκείνος που θα διασφαλίσει ότι δε θα επανεξοπλιστεί η «Χαμάς». Επίσης, δεν έγινε αναφορά στο πότε θα αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα.

Ετοιμη για «συνομιλίες» δήλωνε και η «Χαμάς», που έχει, ήδη, αποστείλει στελέχη της στο Κάιρο. Διακήρυττε, όμως, ότι αν δεν υπάρξει άρση του εμπάργκο, τερματισμός των επιχειρήσεων και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, δεν πρόκειται ν' αποδεχτεί τίποτε.

Ενδεικτικό, πάντως, της απροθυμίας της διπλωματίας των ιμπεριαλιστών, και στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλίας, ν' αναφερθεί στην αιτία του προβλήματος, δηλαδή της κατοχής, είναι ότι στο γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο δε γίνεται αναφορά στη «Χαμάς», αλλά στην Παλαιστινιακή Αρχή, και μάλιστα ο Πρόεδρος Αμπάς αναμένεται στο Κάιρο, από τη Νέα Υόρκη, αύριο Παρασκευή. Μόνο που η εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων, που αυτή τη στιγμή δέχεται τα ισραηλινά πυρά, είναι η «Χαμάς».

«Σιβυλλικός» Ομπάμα, απειλές από Σαντρ - Νασράλαχ

Την υποστήριξή της στο γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, μετά το μακελειό στο σχολείο του ΟΗΕ, αποφάσισε ν' ανοίξει το στόμα του για να εκφράσει «ανησυχία για τους αμάχους» και να διευκρινίσει ότι «δεν τοποθετείται τώρα γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν δύο διπλωματικές θέσεις». Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν για μια άλλου είδους «πολιτική» από τον Ομπάμα, αν και, προς το παρόν, το βασικό είναι ότι η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή συνεχίζει να «κερδίζει» χρόνο για να μακελεύει γυναικόπαιδα.

Για πολλοστή φορά, χτες, ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, απευθυνόμενος σε άλλη μια διαδήλωση αλληλεγγύης, επιτέθηκε στις αραβικές ηγεσίες για την «αδράνειά» τους και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει και ένα δεύτερο μέτωπο ν' αντιμετωπίσει». Εκκληση σε όλους τους Ιρακινούς μαχητές να επιτεθούν «κατά αμερικανικών στόχων γιατί οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ», απηύθυνε και ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τη σφαγή στη Γάζα, απέλασε την ισραηλινή διπλωματική αποστολή από τη χώρα, κίνηση που «απαντήθηκε» χτες με την απέλαση του επιτετραμμένου της από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ