Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Νίκη για τις δυνάμεις που αντιστέκονται στην αναθεώρηση της Ιστορίας!

Το μνημείο του Κόκκινου Στρατιώτη
Το μνημείο του Κόκκινου Στρατιώτη
Το δικαστήριο της Εσθονίας εξέδωσε αθωωτική απόφαση σχετικά με τους 4 νεολαίους αντιφασίστες, που δικάζονταν με την κατηγορία της οργάνωσης των μαζικών επεισοδίων που έγιναν στην πρωτεύουσα Τάλιν τον Απρίλη του 2007, όταν οι αρχές αποφάσισαν να ξηλώσουν το μνημείο του Κόκκινου Στρατιώτη.

Πρόκειται για τους Ντμίτρι Λίτνερ, Μαξίμ Ρέβα, Ντμίτρι Κλένσκι και Μαρξ Σίρικ, που ανήκαν στην αντιφασιστική οργάνωση «Βραδινή περίπολος», που δημιουργήθηκε για την υπεράσπιση του αντιφασιστικού μνημείου.

Να σημειωθεί ότι συνολικά τις μέρες των ταραχών (26-28 Απρίλη) οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 1.200 άτομα, ενώ απαγόρευσαν κάθε μαζική εκδήλωση στην πόλη για ένα διάστημα 10 ημερών. Σ' εκείνα τα επεισόδια, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα, δακρυγόνα, αντλίες νερού και χειροβομβίδες κρότου για να διαλύσει τους διαδηλωτές, έχασε τη ζωή του ένας 20χρονος πολίτης της Ρωσίας και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη των 3 κατηγορουμένων σε 4 χρόνια φυλάκισης με αναστολή και την καταδίκη του ενός σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Αντιφασιστικές οργανώσεις από πολλές χώρες του κόσμου είχαν εκφράσει την αγανάκτησή τους για την απομάκρυνση του αντιφασιστικού μνημείου και τη δίκη σε βάρος των νεαρών αντιφασιστών. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο (Ερώτηση είχε καταθέσει η τότε ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου), ενώ οι αντιστασιακές οργανώσεις στη χώρα μας είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην εσθονική πρεσβεία στην Αθήνα. Επίσης, με αφορμή εκείνα τα γεγονότα τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, 9 Μάη 2007, 34 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης κάλεσαν σε Μέτωπο ενάντια στις αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Από παλιότερη διαδήλωση υπεράσπισης του μνημείου και του αντιφασιστικού αγώνα της ΕΣΣΔ
Από παλιότερη διαδήλωση υπεράσπισης του μνημείου και του αντιφασιστικού αγώνα της ΕΣΣΔ
Το θέμα πήρε και άλλες διαστάσεις όταν την ίδια μέρα, στις 9/5/2007, συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα «για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας», στο οποίο (στο σημείο 4) αναφερόταν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την ΕΕ να επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Εσθονία σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στο Τάλιν»... Το ψήφισμα πήρε τελικά τη θετική ψήφο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τους ευρωβουλευτές όλων των ελληνικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ), πλην του ΚΚΕ.

Τότε είχε συμβεί και ο εξής τραγέλαφος, από τη μια ο πρόεδρος των «Πρασίνων», Ντανιέλ Κονμπεντίτ, να υποστηρίζει ότι «η απομάκρυνση ενός μπρούντζινου αγάλματος αδιαμφισβήτητα ομορφαίνει την εικόνα της πόλης», και από την άλλη ο πρόεδρος και τότε ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, να δίνει συγχαρητήρια στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί «υπερασπίζεται την Εσθονία»...

Πριν την ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με επιστολή του προς τα μέλη της GUE σημείωνε ότι «η ύπαρξη και μόνο της αναφοράς στα γεγονότα του Τάλιν επιβάλλει την καταψήφιση του αντιδραστικού αυτού κειμένου». Για την ιστορία να αναφέρουμε πως τότε «κατά» είχαν ψηφίσει ακόμη, εκτός από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, και αυτοί του ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας, του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΑΚΕΛ, του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, ο ευρωβουλευτής του Ισπανικού ΚΚ, δύο ευρωβουλευτές του PDS (Γερμανία) και ένας του Γαλλικού ΚΚ.

Σε αντίθετη ρότα κινήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, που μάλιστα, ανερυθρίαστα, προσπάθησε να κρύψει την υποστήριξη που έδωσε στην ES-ES-TONIA με το «επιχείρημα» πως το ψήφισμα αφορούσε τις ευρω-ρωσικές σχέσεις και πως για τη συγκεκριμένη παράγραφο δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία (!!!). Και μόνον όταν στις 24 Μάη 2007 κατατέθηκε ξεχωριστό ψήφισμα πεντακάθαρης υποστήριξης των κυρίαρχων αντικομμουνιστικών - αντιδραστικών κύκλων της Εσθονίας [από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ), της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο ΕΚ (PSE), της Ομάδας για τη συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρώπη, της Ομάδας των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, της Ομάδας για την Ευρώπη των Εθνών (UEN), της Ομάδας Ανεξαρτησία και Δημοκρατία (iD) και της Ομάδας Ταυτότητα - Παράδοση - Κυριαρχία (ITS)] ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε από το σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου και ψήφισε «κατά». Ηταν εκείνη η συνεδρίαση στην οποία ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, στην παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωνε: «Πλαστογραφείτε την Ιστορία. Ομως τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Ο Κόκκινος Στρατός, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές, τη Σοβιετική Ενωση, ήταν εκείνοι που στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη συνέτριψαν το φασισμό και έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ. Ηταν και παραμένει ο μόνιμος εφιάλτης σας, γιατί πάντα θα σημαδεύει την ήττα αυτών που ονειρεύτηκαν την παγκόσμια κυριαρχία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Αν και τυπικά η υπόθεση αυτή «κλείνει» με την αθωωτική απόφαση του εσθονικού δικαστηρίου, τη Δευτέρα, 5 Γενάρη 2009, οι πολιτικές της προεκτάσεις παραμένουν. Αλλωστε αυτή η απόφαση ήταν μια πρώτη νίκη όσων αντιστέκονται στον αντισοβιετικό «κατήφορο» των αρχών της Εσθονίας που, με τις πλάτες της ΕΕ, αναθεωρούν την Ιστορία, για να δικαιώσουν το φασισμό.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ