Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» του αερίου

Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν κλείσει

Associated Press

Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν κλείσει
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Η Ρωσία διέκοψε πλήρως χτες τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μετά τη σχετική πρόταση του επικεφαλής της «Γκάζπρομ», Αλεξέι Μίλερ στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την ενέκρινε. Οπως ισχυρίζεται η Ρωσία, η Ουκρανία διέκοψε την παροχή αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εδάφους της και ανέφερε ότι υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις γι' αυτό, τόσο από ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία όσο και των επιθεωρητών της «Γκάζπρομ». Ο Πούτιν ζήτησε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι κατά το μάξιμουμ «δημόσια, παρουσία ξένων παρατηρητών» και εξουσιοδότησε τον Μίλερ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ισχύοντα και μη συμβόλαια με την ουκρανική πλευρά.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Πούτιν είχε προτείνει την αποστολή διεθνών παρατηρητών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, πρόταση που ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «καλή».

Ως «απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισαν χτες σε κοινή τους ανακοίνωση η τσέχικη προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ζήτησαν την άμεση αποκατάστασή της και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Από τη μεριά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Στέφεν Χάντλεϊ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της εξαγωγές για να απειλήσει τους γείτονές της, κάτι που θα υπονομεύσει τη διεθνή της υπόσταση.

Η ρωσο-ουκρανική διένεξη για το φυσικό αέριο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φαίνεται πως θα μας απασχολεί, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έως τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι νέοι «εναλλακτικοί δρόμοι» φυσικού αερίου που προωθεί η Ρωσία, (παρακάμπτοντας την Ουκρανία), προς τη Δυτική Ευρώπη, αφού οι σημερινοί (μέσω Λευκορωσίας, Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας), δεν επαρκούν.

Σήμερα τις δύο πλευρές χωρίζει ένα ποσό άνω των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της αποπληρωμής της ουκρανικής οφειλής, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα πρόστιμα (614 εκατ. δολ.) για τις καθυστερήσεις. Ακόμη, δεν έχει συμφωνηθεί η τιμή του 2009. Η Μόσχα δίνει στην Ουκρανία τα 1.000 κυβικά μέτρα προς 250 δολάρια (από 179,50 δολάρια το 2008, όταν η «ευρωπαϊκή» είναι στα 418) ενώ το Κίεβο δέχεται να αγοράσει μόνον έως 201 δολάρια. Ανοιχτή παραμένει και η τιμή διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία, αφού η τελευταία ζητά αυτή να ξεπεράσει τα 2 δολάρια (από τα 1,7 δολάρια το 2008), για τη μεταφορά 1.000 κυβικών μέτρων σε κάθε 100 χιλιόμετρα.

Στη νέα φετινή κρίση, εμπλέκονται τόσο η εσωτερική πολιτική κρίση στην Ουκρανία, που βαδίζει προς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2009, όσο κι οι σχέσεις ενεργειακής και γενικότερα «στρατηγικής συνεργασίας» της Ρωσίας με την ΕΕ, αλλά και τα αμερικάνικα σχέδια ελέγχου των ενεργειακών δρόμων. Μπορεί λοιπόν με την έναρξη του 2009 να έκανε «ποδαρικό» η κρίση του «γαλάζιου» καύσιμου στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, όμως πίσω από αυτήν υπάρχουν ευρύτερες προεκτάσεις.


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ