Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΑΘΗΝΑ
Γνήσια, λαϊκή αντιιμπεριαλιστική στήριξη στον παλαιστινιακό λαό

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και μετανάστες ένωσαν χτες τις φωνές τους ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Γάζα

Με στίχους, μελωδίες και αγωνιστικές φωνές χιλιάδων διαδηλωτών, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και την καταδίκη τους στις ιμπεριαλιστικές σφαγές, «πλημμύρισε» χτες το απόγευμα η πλατεία Εθνικής Αντίστασης απέναντι από το Δημαρχείο. Η μεγάλη προσέλευση του λαού της Αθήνας, αλλά και η ανταπόκριση πολλών καλλιτεχνών στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ, της ΟΓΕ και της «Πολιτιστικής Παρέμβασης» στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης ανέδειξε για ακόμα μια φορά την ανάγκη για ξεκάθαρη θέση υπέρ του λαού της Παλαιστίνης και ρήξη με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, αλλά και όλων των κυβερνήσεων που κρατούν στάση «ουδετερότητας» ή «ίσων αποστάσεων».

Στη συναυλία παρευρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.

Κάποιοι Παλαιστίνιοι που παρακολουθούσαν τη συναυλία σχηματίζουν με κεριά στο έδαφος τη φράση «GAZA FREE» (σ.σ. ελεύθερη Γάζα). Ο Ταλάτ είναι εκεί με τον 7χρονο γιο του. Μόλις πριν 2 μήνες ήρθε με την οικογένειά του από τη Γάζα. Μας εκφράζει την οδύνη του για το έγκλημα που συντελείται εκεί. «Εδώ, σήμερα, νιώθουμε σαν να είμαστε όλοι αδέλφια», λέει στον «Ρ» ο Φαθί.

Λίγο πιο δίπλα στέκονται κάποιοι μετανάστες από το Αφγανιστάν. «Στεναχωριέμαι γι' αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη. Κάθε μέρα σκοτώνονται εκεί οι άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες. Κι εμείς στο Αφγανιστάν πόλεμο ζούμε», σημειώνει ο Μοχάμεντ.


Στο χώρο κυκλοφορούν κουτιά για οικονομική ενίσχυση στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Από τα μεγάφωνα ακούγεται ότι ομάδα φαντάρων που υπηρετούν στον Εβρο συγκέντρωσαν και προσφέρουν γι' αυτό το σκοπό 50 ευρώ.

Να εκφραστεί η ξεκάθαρη λαϊκή συμπαράσταση

Τη χτεσινή «μουσική διαδήλωση» άνοιξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, στη Ραμάλα. Ο Κ. Καζάκος μετέφερε στους συγκεντρωμένους τον θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού και σημείωσε ότι στα παλαιστινιακά εδάφη γίνεται μια αληθινή γενοκτονία, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο εξαφάνισης του παλαιστινιακού λαού. Τρομοκρατούν, σφάζουν και εξευτελίζουν το λαό αυτό, πρόσθεσε, ώστε να αποκοπεί από τα μαχητικά τμήματά του, όμως έχουν καταφέρει ακριβώς το αντίθετο. Ο λαός συσπειρώνεται γύρω από τις μαχητικές δυνάμεις και έχει αναδειχτεί για όλους τους λαούς σε παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αξιοπρέπειας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ακόμα τις προσπάθειες εξίσωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου με την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού και τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να εκφραστεί η λαϊκή συμπαράσταση, να υπάρξει πίεση στις κυβερνήσεις, να βγουν όλοι στους δρόμους για να υπάρξει λύση υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ και των φορέων που διοργάνωσαν τη χτεσινή συναυλία, η Γεωργία Φλούδα, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων, κατήγγειλε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα κόμματα που κρατούν ίσες αποστάσεις, τονίζοντας ότι φτάνουν πια η υποκρισία και τα μισόλογα.

Καλώντας σε «αντίσταση μέχρι τη νίκη» ο Μοχάμεντ Ικνέμπι, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, απηύθυνε χαιρετισμό στους διαδηλωτές. Είπε ότι το Ισραήλ σκοτώνει και βομβαρδίζει γυναίκες και παιδιά με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και την υποστήριξη των ΗΠΑ, που απορρίπτουν κάθε προσπάθεια για δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

«Είμαστε εδώ»

«Είμαστε εδώ είπε ο Θάνος Μικρούτσικος γιατί είμαστε με τους Παλαιστίνιους. Γιατί θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για τα όσα συμβαίνουν εκεί εδώ και 60 χρόνια. Δυστυχώς συμβαίνουν από αυτούς που υπήρξαν θύματα του φασισμού και έγιναν τώρα άγριοι θύτες υποστηριζόμενοι εδώ και 60 χρόνια από τις ΗΠΑ. Το κακό αυτό, αυτή η βαρβαρότητα, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα γιατί είναι ντροπή για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα να βομβαρδίζονται μικρά παιδιά, σχολεία και νοσοκομεία». Ενώ με την προτροπή «να είμαστε με τα μάτια ανοιχτά, με τις ψυχές ανοιχτές και να μην αφήνουμε τα πράγματα όπως μας τα παρουσιάζουν» έδωσε το δικό του «παρών» και ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Παρόντες στη χτεσινή βραδιά με μια φωνή και μια καρδιά ήταν: Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Μανόλης Μητσιάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Μάνος Ξυδούς, «Οναρ», Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, «Τρίφωνο», Διονύσης Τσακνής, Αλκης Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Χαρούλης, Νάντια Καραγιάννη, Γιώργος Σαρρής, Παντελής Αμπατζής, Λ. Μπαλάφας και «Magic De Spell».

Μεγάλη απούσα της αγωνιστικής αυτής βραδιάς ήταν η Μαρία Δημητριάδη που έφυγε χτες από τη ζωή. «Χάσαμε μια πολύ μεγάλη τραγουδίστρια» είπε συγκινημένος ο Θάνος Μικρούτσικος, «σήμερα θα ήταν σίγουρα μαζί μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ