Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειάζονται μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος για την κατάσταση στις φυλακές

Αμεσα μέτρα για την ανακούφιση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, που κινητοποιούνται στις φυλακές της χώρας, απαίτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, την οποία είχε καταθέσει η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου. Ωστόσο, από την κυβέρνηση έλαβε μόνο υποσχέσεις, που δε δίνουν λύση στα προβλήματα.

Να υποβαθμίσει το πρόβλημα αλλά και τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, υποστηρίζοντας: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει με ηπιότητα, με κατανόηση, με συναίσθηση της ευθύνης και ευαισθησία το ζήτημα. Αυτή άλλωστε είναι μία πολιτική την οποία ακολουθούμε, η οποία ίσως να οδήγησε και σε μία μείωση τις διαμαρτυρίες, γιατί σήμερα έχουμε μία πτώση των αριθμών των απεργών, κατά περίπου 1.800 - 1.900».

Παράλληλα, ο υπουργός ακολούθησε την τακτική των υποσχέσεων λέγοντας: «Το υπουργείο ετοιμάζει ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα που έχει σχέση με την εν γένει κατάσταση των ναρκωτικών μέσα στις φυλακές. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα λύσει και το θέμα της καλύτερης παροχής Υγείας στους κρατουμένους, με την ένταξη των μονάδων Υγείας των φυλακών στο ΕΣΥ, αλλά και μ' ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό όπου θα χορηγείται μεθαδόνη συστηματικά σε ειδικά κατασκευασμένα σωφρονιστικά καταστήματα». Σημειώνεται ότι την επόμενη βδομάδα ο υπουργός θα καταθέσει στη Βουλή την πρώτη δέσμη μέτρων για τις φυλακές.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από τις μέχρι σήμερα επιλογές των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ανταπαντώντας η Β. Νικολαΐδου. Οπως είπε, «εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα λυθεί το πρόβλημα της καλύτερης λειτουργίας των φυλακών, του σωφρονιστικού συστήματος γενικότερα, γιατί ακριβώς το σύστημα που ζούμε είναι αυτό που τα γεννά. Αλλά τους κρατούμενους τους βλέπουμε σαν ανθρώπους, όπως είμαστε όλοι, με δικαιώματα».

Αναφερόμενη στο μέγεθος της κινητοποίησης η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Τουλάχιστον 5.500 μετά την αποχή από το συσσίτιο έχουν γίνει απεργοί πείνας και ίσως από την εξάντληση μειώνεται ο αριθμός, γιατί αρκετοί ήδη μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Από τις φυλακές Χίου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού και Πάτρας μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι ακόμα διαμαρτύρονται. Είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία καταδίκων σ' όλη την Ελλάδα».

Η Β. Νικολαΐδου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα λέγοντας: «Υπάρχει το θέμα της αποσυμφόρησης. Δεν μπορεί να στοιβάζονται περίπου 14.000 άτομα σ' ένα χώρο που δεν εξυπηρετεί ούτε τους μισούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Κορυδαλλού, όπου 2.000 κρατούμενοι είναι σε χώρο που θα στέγαζε 640». Οπως τόνισε, «δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα οι νέες φυλακές και μάλιστα με τις ΣΔΙΤ. Ειλικρινά μας προβληματίζει και αναρωτιόμαστε τι θα κάνει ο ιδιώτης, γιατί επενδύει, τι θα λύσει; Θα σωφρονίσει το σύστημα;».

Για κρατούμενους τοξικομανείς και γυναίκες

Ειδικά για τους κρατούμενους τοξικομανείς επισήμανε: «Αν δεν παρθούν μέτρα έξω από τις φυλακές, προνοιακά μέτρα για τους τοξικομανείς που να οδηγούν στην απεξάρτηση, δε θα λυθεί το πρόβλημα». Επίσης, η Β. Νικολαΐδου ζήτησε «προνοιακά μέτρα για τις γυναίκες και τα παιδιά», προσθέτοντας: «Οσο τα νοσοκομεία, σε όσες φυλακές υπάρχουν, ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο ΕΣΥ, δεν μπορεί να εξασφαλίζεται αυτή η περίθαλψη που χρειάζεται». Τέλος, απαίτησε την «κατάργηση του άβατου» των φυλακών αναφερόμενη σε περιπτώσεις βουλευτών και επιστημονικών φορέων που δεν είναι δυνατόν να επισκεφθούν τα ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ