Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακοποιούνται και παραμελούνται 10.000 παιδιά

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται ή παραμελούνται 5.000-10.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενώ την ίδια ώρα οι υπηρεσίας Πρόνοιας έχουν στην κυριολεξία διαλυθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι μακριά δραματικές καταστάσεις καθώς πλέον και η παραδοσιακή οικογένεια που αποτελούσε την ομπρέλα προστασίας σε αυτές τις ηλικίες σιγά - σιγά εκλείπει.

Τα παραπάνω ανέφερε χτες ο διευθυντής Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Γιώργος Νικολαΐδης, με αφορμή ημερίδα για την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοέμβρη στην Αθήνα. Επίσης, επισήμανε ότι όλο και περισσότερα παιδιά εκτίθενται τα τελευταία χρόνια σε πορνογραφικό υλικό. Αυτουργοί είναι άτομα του οικογενειακού ή του ευρύτερου περιβάλλοντός τους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν - κυρίως τα αγόρια - ως μέρος της σεξουαλικής τους διέγερσης.

Επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία πρόσφατης ελληνικής μελέτης, ο Γ. Νικολαΐδης τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχει μείωση κατά περίπου 20% στην παιδική κακοποίηση παιδιών έως 17 ετών. Πριν από δέκα χρόνια - είπε - τα ποσοστά κακοποίησης ή παραμέλησης έφτασαν στα αγόρια το 17% και στα κορίτσια το 7% έως 8%. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σήμερα γύρω στο 14% για τα αγόρια και στο 5% για τα κορίτσια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ