Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αποκαλύψεις για «συμβόλαια θανάτου»

Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει τον αγώνα και οι ιθαγενείς προχωράνε με νέα πορεία προς την πρωτεύουσα Μπογκοτά παρά την καταστολή

Χιλιάδες μέλη ιθαγένικων οργανώσεων που διαδηλώνουν στο νότο της χώρας

Associated Press

Χιλιάδες μέλη ιθαγένικων οργανώσεων που διαδηλώνουν στο νότο της χώρας
Στις 17 του Νοέμβρη του 2005, ο τότε υπουργός Αμυνας της Κολομβίας, Λουίς Καμίλο Οσπίνα, έστειλε σε όλα τα στρατιωτικά τάγματα και τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες το υπόμνημα 029. Σε αυτό το έγγραφο καθορίζονταν τα βραβεία σε χρήμα ή διακοπές που θα λάμβαναν οι στρατιωτικοί σκοτώνοντας αντάρτες. Το έγγραφο έγινε δεκτό με αγαλλίαση από την πλειοψηφία των στρατιωτικών, ειδικά από τους επαγγελματίες στρατιώτες, που «βάλαν το χακί» σε αναζήτηση χρήματος και δόξας.

Και από εκείνη τη στιγμή αυξήθηκε θεαματικά ο αριθμός των «ανταρτών που σκοτώθηκαν σε μάχη». Τα σώματά τους εμφανίζονταν καθημερινά στα ΜΜΕ. Σώματα διάτρητα από τις σφαίρες και πλάι τους βαρύς οπλισμός που είχε κατασχεθεί. Η στρατιωτική ευφορία, μπροστά στο αιματηρό θέαμα, δεν έλεγε να κοπάσει. Ομως, πρόσφατα αποδείχτηκε ότι απλοί πολίτες δολοφονούνταν και στη συνέχεια παρουσιάζονταν ως επικίνδυνοι αντάρτες που είχαν σκοτωθεί σε μάχη. Μια αλήθεια που οι αγρότες πολλών περιοχών γνώριζαν με πίκρα και πόνο, ωστόσο κανείς δεν πίστευε ή δεν ενδιαφερόταν για τις καταγγελίες τους.

Στο μεταξύ, η «Εκθεση του Θανάτου», που διέταζε το υπόμνημα 029, διευρύνθηκε εντυπωσιακά, ενώ οι καταγγελίες συσσωρεύονταν. Το περιοδικό «Σεμάνα» δημοσίευσε πρόσφατα δύο απίστευτες ιστορίες: Κάποιος πολίτης μαθαίνει ότι ο αδερφός του, που είχε εξαφανιστεί μία μέρα πριν από τη Σοάτσα (οικισμός κοντά στην πρωτεύουσα Μπογκοτά), εμφανίστηκε, σε μία πολύ απομακρυσμένη περιοχή, σε κοινό τάφο με αντάρτικη στολή. Είχε «σκοτωθεί σε μάχη», ειπώθηκε. Επίσης ένας στρατιώτης κατήγγειλε ότι ανακάλυψε πως συνάδελφοί του θα εκτελούσαν τον αδερφό του για να κερδίσουν μερικές μέρες διακοπών και φυσικά δεν κατάφερε να τον σώσει. Απίστευτες, ωστόσο πολύ αληθινές ιστορίες και γνωστές εδώ και πολύ καιρό. Οπως καταγγέλλεται σε μία έκθεση του «Συντονιστικού Κολομβία - Ευρώπη - Ηνωμένες Πολιτείες», τουλάχιστον ένα άτομο έχανε τη ζωή του κάθε μέρα, θύμα μιας εξωδικαστικής εκτέλεσης από τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό, τους τελευταίους 18 μήνες, δηλαδή 535 άτομα μεταξύ Γενάρη του 2007 και Ιούλη του 2008.

Στις 23 Οκτώβρη έγινε στη χώρα μια μεγάλη γενική απεργία που διοργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και συμμετείχαν εργαζόμενοι και φοιτητές

Associated Press

Στις 23 Οκτώβρη έγινε στη χώρα μια μεγάλη γενική απεργία που διοργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και συμμετείχαν εργαζόμενοι και φοιτητές
Και όμως, μπροστά σ' αυτήν τη βαρβαρότητα, μπροστά σε αυτό το όργιο αίματος, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, το μόνο που βρήκε να κάνει ήταν να αποστρατεύσει 25 υψηλόβαθμους αξιωματικούς, μεταξύ αυτών και τρεις στρατηγούς, για πιθανή σχέση τους με την εξαφάνιση και το θάνατο 20 περίπου νέων στα περίχωρα της Μπογκοτά τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στις αρχές της βδομάδας που πέρασε παραιτήθηκε και ο αρχηγός του κολομβιάνικου στρατού, στρατηγός Μάριο Μοντόγια, εν μέσω του σκανδάλου και των αποκαλύψεων για τις δολοφονίες αγροτών από στρατιωτικούς.

Κινητοποιήσεις ιθαγενών και το λαϊκό κίνημα σε κίνηση

Στο μεταξύ, οι ιθαγενείς, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, δέχτηκαν στην επαρχία Κάουκα, την περασμένη Τρίτη, τον Πρόεδρο Ουρίμπε για να ξεκινήσει ένας διάλογος γύρω από τα αιτήματά τους, όπως η επιστροφή των εδαφών που τους αρπάχτηκαν και οι άγριες επιθέσεις που υπέστησαν οι κοινότητες των αυτοχθόνων στα πλαίσια της πολιτικής της «Δημοκρατικής Ασφάλειας» που καθιέρωσε ο Πρόεδρος με την ανάληψη της εξουσίας το 2002. Στο τέλος του διαλόγου, που διήρκεσε έξι ώρες, δεν υπήρξε συμφωνία και οι ιθαγενείς αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι οργανώσεις των ιθαγενών είχαν ξεκινήσει τη «μίνγκα», έτσι ονομάζουν την κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την τρίτη βδομάδα του Οκτώβρη για να πιέσουν τον Πρόεδρο Ουρίμπε να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να στείλει τις δυνάμεις ασφαλείας για να διαλύσουν τα μπλόκα που είχαν στηθεί από τους διαδηλωτές στους δρόμους της νοτιοδυτικής περιοχής της Κάουκα. Η άγρια καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε δύο θανάτους, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες. Από τότε αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις περιπολούν δρόμους και κοινότητες στην εν λόγω περιοχή. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Ουρίμπε, το Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιθαγενών της Κάουκα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μία πορεία, με αφετηρία την πόλη Κάλι, προς την πρωτεύουσα Μπογκοτά. Η κινητοποίηση αυτή, που ίσως μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ουρίμπε στα έξι χρόνια της στην εξουσία, πιθανώς να διαρκέσει τρεις με τέσσερις βδομάδες, αφού οι ιθαγενείς θα διανύσουν 500 χλμ. μέχρι να φτάσουν στην Μπογκοτά. Σήμερα, Κυριακή, θα συγκεντρωθούν όλες οι οργανώσεις των ιθαγενών στην πόλη Κάλι και αύριο θα ξεκινήσουν για την πρωτεύουσα. Ο Ντανιέλ Πινιακουέ, ένας από τους ηγέτες των κινητοποιήσεων, μετά τον αποτυχημένο διάλογο είπε πως «έχουμε προσέλθει σε πολλά τραπέζια διαλόγου, δε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να στήσουμε άλλο ένα. Απαιτούμε άμεσες λύσεις». Ενώ αναφερόμενος στην πορεία διαμαρτυρίας, είπε: «Πιστεύω πως θα είναι μεγαλειώδης, όλο και περισσότεροι Κολομβιανοί θα συνταχθούν για αυτήν τη δίκαιη υπόθεση, αφού ο Πρόεδρος δε θέλει να καταλάβει ότι οι νόμοι του και η Συνθήκη Ελευθέρου Εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες μας πλήττουν άγρια». Ο Πινιακουέ εγγυήθηκε τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας και προειδοποίησε τις αρχές να μην επιτεθούν στους διαδηλωτές. «Εάν μας προκαλέσουν είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε πολεμιστές».

Ομως και συνολικά το λαϊκό κίνημα στην Κολομβία είναι σε κινητοποίηση μετά την πολύ πετυχημένη γενική απεργία στις 23 Οκτώβρη, που διοργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική τρομοκρατία που πρεσβεύει το αντιδραστικό καθεστώς του Αλβαρο Ουρίμπε, απεργία επίσης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ιθαγενείς και τους εργάτες στην κοπή του ζαχαροκάλαμου που συνεχίζουν την απεργία. Ολα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο κολομβιάνικος λαός βγαίνει μαζικά στον αγώνα, διεκδικώντας τα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα και την άμεση ανθρωπιστική ανταλλαγή αιχμαλώτων της εμφύλιας σύρραξης, ανταρτών και πολιτών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη στη χώρα, με κοινωνική δικαιοσύνη και λύση των χρόνιων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ