Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ρέστα του ευρώ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η φράση «ζητάνε και τα ρέστα» ταιριάζει γάντι στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι βρήκαν την ευκαιρία με την κρίση για να δικαιώσουν ...την πολιτική που την προκάλεσε. «Ευτυχώς που είμαστε στο ευρώ», ακούγεται συχνά από γαλάζια και πράσινα στελέχη και τα παπαγαλάκια τους, επιχειρώντας να αποκρύψουν ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: Οι πολιτικές, δηλαδή, που «συνόδευσαν» το ευρώ από τη γέννησή του και οι οποίες αποτελούν την κυρίαρχη αιτία της ύφεσης, όπου έχουν εισέλθει πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ. Πολιτικές ισχυροποίησης των τραπεζών και των μονοπωλίων, με αιώνιο πάγωμα στους μισθούς και τις συντάξεις, με άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, με γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, κ.ο.κ. Ξεχνούν ότι το ευρώ συνοδεύτηκε από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ακριβώς για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων... Ας πάψουν, λοιπόν, να προκαλούν βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού, που ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να δοθεί διέξοδος στην κρίση από αυτούς που την προκάλεσαν. Αλλωστε, η Γερμανία, η Γαλλία κλπ. στο ευρώ είναι, αλλά η κρίση κρίση.

Λεονταρισμοί λίγων ημερών...

«Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και τονίζω! Οι ισχυρισμοί ότι "χαρίζονται δισεκατομμύρια στις Τράπεζες" είναι ψευδείς, είναι ανυπόστατοι. Δε χαρίζεται τίποτε και σε κανέναν! Και εξηγούμαι: Πρώτον: Ενα ποσό 5 δισ. ευρώ αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης οιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος χρειαστεί κάτι τέτοιο. Αυτό θα γίνει με την αγορά προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο. Το ετήσιο όφελος 10% που θα αποφέρουν στο Δημόσιο οι μετοχές αυτές, θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα έχει το Δημόσιο. Το Δημόσιο, δηλαδή, όχι απλώς δε ζημιώνεται, αλλά κερδίζει»... Αυτά έλεγε πριν από μια βδομάδα με στεντόρεια φωνή από το βήμα της Βουλής ο Κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «η συμμετοχή του Δημοσίου στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα άλλα δύο τμήματα, στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου». Δεν μπόρεσε, όμως, να το παίξει σκληρός στις τράπεζες ούτε για λίγες μέρες. Με την τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, «οι τράπεζες μπορούν να διαλέξουν όποιο από τα τρία μέτρα ενίσχυσης επιθυμούν, χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο» («Καθημερινή»). Το χειρότερο είναι πως επιχειρούν να εμφανίσουν το πακέτο στήριξης της κερδοφορίας των τραπεζών ως πακέτο υπέρ «όλων των Ελλήνων», παρουσιάζοντας το εγωιστικό - ταξικό συμφέρον των τραπεζών ως καθολικό. Αλλά αυτή είναι η δουλειά τους...

Μην περιμένουν «άσπρη μέρα»

Μετά το ΤΕΙ Πειραιά που ανακοίνωσε δυο μέρες αναστολή της λειτουργίας του, διαμαρτυρόμενο για την υποχρηματοδότηση και αφήνοντας στο απυρόβλητο όλη την υπόλοιπη καταιγίδα της κυβερνητικής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση... Μετά το ΤΕΙ Δράμας, όπου ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, από κοινού, καλούν τη διοίκηση να διεκδικήσει χρήματα για το Ιδρυμα (μόνον αυτό και τίποτε άλλο) και σε αντίθετη περίπτωση μιλούν για κλείσιμο του Ιδρύματος...

...τη σκυτάλη πήρε και το ΤΕΙ Αθήνας. Σ' αυτήν την περίπτωση, το Ιδρυμα εμφανίζεται πιο ...προσεκτικό. Ετσι, ξεκινάει την ανακοίνωσή του με το θέμα των κολεγίων, λέει ότι οι εξελίξεις με την ευρω-οδηγία θα έχουν τρομερές συνέπειες στη λειτουργία όλων των Τμημάτων ΤΕΙ και στο διά ταύτα: Αποφασίζει αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος την Τετάρτη 19 και την Τρίτη 25 Νοέμβρη, με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων... άντε και των αποδοχών του εκπαιδευτικού προσωπικού! Κανένα αίτημα για μη εφαρμογή της ευρω-οδηγίας, μη εφαρμογή του νόμου που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση για τα κολέγια, κανένα αίτημα για το νόμο - πλαίσιο, την αξιολόγηση κτλ.

Με τέτοιες κινήσεις (που φωνάζουν από μακριά ΠΑΣΟΟΟΟΚ!), δεν υπάρχει περίπτωση τα ΤΕΙ να δουν «άσπρη μέρα», όπως δεν είδαν «άσπρη μέρα», αλλά εμπαίχτηκαν οικτρά, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και με την υποχρηματοδότηση, και με την ψευτοανωτατοποίηση.

Της εργολαβίας το ... κάγκελο

Ο εθνικός δρόμος Κορίνθου - Τρίπολης - Τσακώνας σε ορισμένα σημεία του - για τα οποία οι εταιρείες πληρώθηκαν με το παραπάνω όταν κατασκευάστηκε - ξαναφτιάχνεται από την αρχή. Συγκεκριμένα, αυτά είναι η διαπλάτυνση της Λεωφόρου Εκτακτης Ανάγκης κατά ...μισό ολόκληρο μέτρο σε κάποια σημεία, η διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας του Αρτεμισίου (ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ) και η επαναχάραξη του δρόμου στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, το οποίο έπαθε κατολίσθηση το 2003, χωρίς να συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας.

Ολα αυτά τα έργα, που έπρεπε να είχαν γίνει ή έγιναν, αλλά κατέρρευσαν λόγω των καραμπινάτων κακοτεχνιών των εργολάβων, ο ελληνικός λαός όχι μόνο τα πλήρωσε, αλλά τώρα καλείται, τα ίδια πάλι έργα, να τα ξαναπληρώσει! Για τα ...νέα αυτά έργα, οι χρήστες του δρόμου που έχουν ΙΧ επιβατικό πληρώνουν από τον Απρίλη 2,90 ευρώ από 2 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η αύξηση της τιμής του διοδίου με γεωμετρική πρόοδο. Η κοροϊδία και η εκμετάλλευση σε βάρος του ελληνικού λαού συνεχίζεται, καθώς η όλη «διαδικασία» αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο για να «ξαναδουλεύουν» το έργο οι εργολάβοι και, ταυτόχρονα, να μπουκώνονται με επιπλέον χρήμα...

Η γνώση είναι δύναμη

Μικρός οδηγός για το μαρξιστικό - λενινιστικό και προοδευτικό βιβλίο

Για τους κομμουνιστές αυτό το σύνθημα ήταν και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο ως σύνθημα, αλλά και οδηγός για δράση. Θέλουμε να κατακτάμε όλα τα κάστρα της γνώσης, να γνωρίζουμε τον κόσμο, γιατί θέλουμε να τον αλλάξουμε. Γιατί η απαίτηση της εποχής μας είναι ο σοσιαλισμός και ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού, ένας αγώνας που απαιτεί γνώση των νομοτελειών της εξέλιξης και αισιοδοξία που βασίζεται ακριβώς σ' αυτήν τη γνώση και τη σιγουριά πως «αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει». Ζούμε σε μια περίοδο έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, με όπλα το σκοταδισμό, τη σύγχυση, την καλλιέργεια κάθε είδους ανορθολογισμού σε σχέση με τη φύση και την κοινωνία, την καλλιέργεια κάθε είδους πνευματικής νάρκωσης της ανθρώπινης σκέψης. Η επαφή και μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού, αλλά και η προοδευτική λογοτεχνία, η ποίηση και η ιστορία της ταξικής πάλης αποτελούν σημαντικά εφόδια για κάθε νέο και ιδιαίτερα κάθε νέο κομμουνιστή για τη διαμόρφωση ισχυρής επαναστατικής προσωπικότητας. Σ' αυτήν την προσπάθεια συμβάλλει και η έκδοση αυτού του μικρού οδηγού μελέτης και επαφής με το μαρξιστικό - λενινιστικό, πολιτικό και προοδευτικό βιβλίο. Ο οδηγός εκδόθηκε από την Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Χαμίντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Να πείσει το λαό του Αφγανιστάν ότι διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ και καταδικάζει τις επιθέσεις του αμερικανο - ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, προσπαθεί ο «δημοκρατικά εκλεγμένος» με τη στήριξη της Ουάσιγκτον και των ιμπεριαλιστών Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του μετά τις αμερικανικές εκλογές και την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρεία των ΗΠΑ, που «απηύθυνε έκκληση» να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, με θύματα αμάχους, καθώς δε συμβάλλουν στην καταπολέμηση αλλά στην ενίσχυση της τρομοκρατίας. Κροκοδείλια δάκρυα, που μάλλον δεν πείθουν αφού οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι ο λαός της χώρας, έχοντας πλήρως απογοητευτεί, στρέφεται επικίνδυνα προς τους Ταλιμπάν...

Αλλωστε, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ποιος στα αλήθεια είναι ο Χ. Καρζάι. Πώς ξεκίνησε στηρίζοντας την αντεπανάσταση στο Αφγανιστάν όταν αυτό επιχείρησε να εγκαθιδρύσει λαϊκή δημοκρατία, πώς διέφυγε επί Ταλιμπάν και πώς επέστρεψε, μετά την αμερικανική εισβολή, για να γίνει τελικά Πρόεδρος της χώρας.

Ιδιο σκηνικό και στο Πακιστάν, όπου γίνεται εξαγωγή πολέμου από το Αφγανιστάν, αφού ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» βολεύει τους ιμπεριαλιστές ώστε να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους στη σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή κοντά στις πηγές ενέργειες και στους δρόμους μεταφοράς της.


Α.Φ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org