Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Νοέμβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10221

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Νότες για το λαό και την Επανάσταση

Μίκης Θεοδωράκης
Μίκης Θεοδωράκης
Στο πλαίσιο των πολύμορφων εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, εντάσσεται η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 14 Νοέμβρη (8 μ.μ.), στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, με έργα τριών μεγάλων μουσικών δημιουργών, του Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, του Αλέκου Ξένου και του Μίκη Θεοδωράκη. Εργα, εμπνευσμένα από κορυφαίες στιγμές του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος του 20ού αιώνα: Από την Επανάσταση του 1905 στη Ρωσία, την ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα και αργότερα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, στον απόηχο της δολοφονίας, το 1952, του Νίκου Μπελογιάννη από το αμερικανόδουλο αστικό καθεστώς. Θα παρουσιαστούν: Η «Ενδέκατη Συμφωνία» του Σοστακόβιτς - φόρος τιμής στην επανάσταση του 1905, που πνίγηκε στο αίμα από τις τσαρικές δυνάμεις -, το συμφωνικό ποίημα του Αλ. Ξένου «Ο Διγενής δεν πέθανε», εμπνευσμένο από την ηρωική θυσία του Νίκου Μπελογιάννη και το «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μ. Θεοδωράκη, αφιερωμένο στον εκτελεσμένο το 1948 κομμουνιστή, σύντροφο και φίλο του συνθέτη.

Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Αλέκος Ξένος
Αλέκος Ξένος

ΣΕΛ.  3


ΙΣΤΟΡΙΑ
Για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Συμπληρώθηκαν 91 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, την Επανάσταση των Επαναστάσεων, που άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, το σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Η τέταρτη διάσταση της ποιητικής του «όρασης»

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται (την ερχόμενη Τρίτη) από το θάνατο (11/11/1990) του μυριάκριβου ποιητή του λαού και συντρόφου μας Γιάννη Ρίτσου.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μακρινοί άγνωστοι κόσμοι

Καθώς οι αστρονόμοι επικεντρώνουν στους εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, ανακαλύπτουν ότι τα εξωγήινα τοπία είναι πιο παράξενα και ποικιλόμορφα απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί ο οποιοσδήποτε.


ΣΕΛ.  7
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
Σχέδιο για μεγάλες μπίζνες

Η περίπτωση της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό αποτελεί μια κραυγαλέα περίπτωση εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.


ΣΕΛ.  24
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Εναρξη «μυστηριώδους» ... ταξιδιού

Θεατρόμορφες αστυνομικές ιστορίες στη νέα ραδιοφωνική σειρά με τίτλο «Κλέφτες και αστυνόμοι στον "902"». Θα μεταδίδονται αστυνομικά αφηγήματα, τα περισσότερα από τα οποία γράφτηκαν από τους συγγραφείς τους για τη συγκεκριμένη σειρά του «902».


ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ