Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τη Βιστονίδα

Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια μετά τη συζήτηση της υπόθεσης για να δημοσιευτεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για τη λίμνη της Βιστονίδας και αφού ήδη βοούσε το Πανελλήνιο για τις «real estate» δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.

Χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με την οποία επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας και των γύρω περιοχών, εκτός από 1.720 στρέμματα επί της νησίδας Αντά Μπουρού. Η Μονή με την αγωγή της κατά του Δημοσίου ζητούσε 27.044,50 στρέμματα και η υπόθεση είχε συζητηθεί στις 5 Νοέμβρη 2003, ενώ κατά τη διάσκεψη δύο στους τρεις δικαστές είχαν υποστηρίξει ότι η αγωγή πρέπει να απορριφθεί δικαιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, όμως, παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου δημοσιεύτηκε υπό νέα σύνθεση και μετά από εντολή που έδωσε ο επιθεωρητής και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε για τη μη έκδοση της απόφασης.

Στο μεταξύ, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αν. Κανελλόπουλος ολοκλήρωσε την πειθαρχική και ποινική έρευνα που διενήργησε με αντικείμενο τυχόν ευθύνες της προέδρου του δικαστηρίου Μ. Ψάλτη για τη μη έκδοση απόφασης. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να συντάξει πόρισμα το οποίο θα αναφέρεται στις ευθύνες της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (παράβαση καθήκοντος και δικαστικού απόρρητου), καθώς και κατά του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου (ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος). Επίσης, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να της διαβιβάσει αντίγραφα της δικογραφίας τόσο του Αν. Κανελλόπουλου όσο και του Ι. Παπανικολάου.

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σημείωναν χτες ότι το Ελληνικό Δημόσιο μετά τη δημοσίευση της απόφασης «αποκτά ισχυρή νομική διασφάλιση κυριότητας» στα ακίνητά του και πως οι πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές «είναι πλέον νομικά μετέωρες». Ωστόσο, η ουσία είναι ότι μετέωροι και έωλοι είναι οι ισχυρισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς ο Εφραίμ έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του και απειλεί θεούς και δαίμονες ότι θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ