Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Κλιμακώνεται η πρόκληση από κυβέρνηση - τραπεζίτες
  • Θυμήθηκαν τα αυξημένα χαράτσια των τραπεζών
  • Στη σκηνή του θεάτρου και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, που ανακοίνωσε - με το αζημίωτο - «διευκολύνσεις»...

Χορό γενικευμένης λεηλασίας των πελατών τους έχουν στήσει οι τραπεζίτες, αξιοποιώντας στον υπερθετικό βαθμό τόσο τις αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και την εφαρμοζόμενη πολιτική από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, οι εποπτικές αρχές, καθώς και τα κόμματα και δυνάμεις του ευρωμονόδρομου - σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κρίση και τη δική τους πολιτική - εφαρμόζουν, στην καλύτερη περίπτωση, τακτική «στρουθοκαμηλισμού». Αίφνης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θυμήθηκε χτες ότι η Εθνική Τράπεζα φορτώνει με νέα χαράτσια τους δανειολήπτες της, τους οποίους και «ενημερώνουν» ότι εάν δεν αποδεχτούν τους νέους, περισσότερο δυσβάστακτους, όρους θα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να ξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής! Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έστειλε ανοιχτές επιστολές τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Ελλάδας.

Το παιχνίδι είναι ολοφάνερα στημένο και, βέβαια, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσει τα λαϊκά στρώματα. Οι συναλλασσόμενοι (δανειολήπτες κ.ά.) γνωρίζουν ότι την ίδια τακτική με την Εθνική Τράπεζα ακολουθούν οι άλλες τράπεζες - σχετικό δημοσίευμα στον «Ρ» και στο φύλλο της 30 Οκτώβρη - που σε αυτή τη φάση διαγκωνίζονται για την απόκτηση ρευστότητας. Στην επόμενη φάση θα δανείσουν την πρόσθετη ρευστότητα με νέους και ακόμη πιο δυσβάστακτους όρους προκειμένου να διασφαλίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Ενα ακόμη ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι τάχα ειδικά οι ντόπιοι τραπεζίτες - και τάχα όχι οι άλλοι Ευρωπαίοι - έχουν το μοναδικό προνόμιο να ξεζουμίζουν τους πελάτες τους. Ψέμα είναι και ο ισχυρισμός ότι οι πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών. Στόχος της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής είναι η τόνωση της κίνησης κεφαλαίων στη διατραπεζική αγορά, γενικότερα η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι όποιες ρυθμίσεις-ασπιρίνες για τη διευκόλυνση, τάχα, των δανειοληπτών, που προτείνονται από ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις, κόμματα και δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού είναι στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τις επερχόμενες μεγάλες δυσκολίες, την ανημπόρια των θυμάτων της δικής τους πολιτικής, επιχειρούν να ξεπεράσουν το σκόπελο, για να επανέλθουν δριμύτεροι αμέσως μετά.

Στη σκηνή του θεάτρου ανέβηκε χτες και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Μετά τις υποτιθέμενες δημόσιες συστάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, έσπευσε να ανακοινώσει ρυθμίσεις, με στόχο τάχα την «υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Σε αυτό το πλαίσιο «αναστέλλει» για 6 μήνες τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας για δάνειο μέχρι 300.000 ευρώ, για 12 μήνες τις καταβολές στεγαστικών δανείων για άνεργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ (από αυτούς δηλαδή που έτσι κι αλλιώς δεν έχει να περιμένει). Αλλά ακόμη και έτσι το ζητούμενο για τους ίδιους είναι η διασφάλιση αποκλειστικά των δικών τους συμφερόντων. Να σημειώσουμε ότι η όποια χρονική επιμήκυνση του δανεισμού και πολύ περισσότερο το «πάγωμα» κάποιων δόσεων θα σημάνει το μεγάλωμα της οικονομικής αφαίμαξης για τους δανειολήπτες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε τους τραπεζίτες να ...«σταθμίσουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό τους συμφέρον», ισχυριζόμενος ότι «εάν δεν μπορούν να το κάνουν, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να το εξασφαλίσει». Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η παροχή του πακέτου των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες, το οποίο επιχειρούν να διασφαλίσουν με νέες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις (δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κ.ά.) με τα οποία σκοπεύουν να οδηγήσουν τις τράπεζες στην ομπρέλα του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ