Ειδικό νομοσχέδιο για τις ...έμπειρες και καλά οργανωμένες μεγάλες εταιρείες
Μια ακόμη ρύθμιση υπέρ των μεγάλων εταιρειών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αποφάσισε χτες η κυβέρνηση. Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ένα έχει τίτλο «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας και ρύθμιση άλλων θεμάτων ΥΠΑΝ». Το άλλο αφορά την «Αναμόρφωση και Τροποποίηση του Νόμου 3190/55 περί ΕΠΕ και 2190/20 περί ΑΕ», το οποίο προσφέρει ακόμη μια δέσμη διευκολύνσεων και μείωσης κόστους στις μεγάλες επιχειρήσεις, με πρόσχημα τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας σημείωσε ότι το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τα ενεργειακά ζητήματα «αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στην ενεργειακή αγορά». Μια από τις βασικές διατάξεις του θα εισάγει τη διαδικασία της «σταδιακής αποκλιμάκωσης της τιμής αγοράς ενέργειας» για τα φωτοβολταϊκά έργα. Το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, το οποίο συνοδεύτηκε από τη θέσπιση ιδιαίτερα υψηλής τιμής αγοράς του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, προκάλεσε μια «χιονοστιβάδα» χιλιάδων αιτήσεων προς τη Ρυθμιστική Αρχή που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια παραγωγής που είχε θέσει. Η αποκλιμάκωση τιμής σημαίνει ότι από τη μια θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις, αλλά από την άλλη θα προκριθούν οι πλέον πλήρεις και οικονομικά βιώσιμες. Περισσότερα κενά στην αίτηση θα σημαίνουν μεγαλύτερη καθυστέρηση για την έγκρισή της και όσο μεγαλώνει ο χρόνος έγκρισης, τόσο θα μειώνεται η προσφερόμενη τιμή αγοράς για τα 20 χρόνια της διασφάλισης που ορίζει ο νόμος! Επομένως, οι έμπειρες και καλά οργανωμένες μεγάλες εταιρείες αποκτούν ένα σημαντικό πρόκριμα έναντι χιλιάδων ενδιαφερόμενων που με ένα κτηματάκι θέλησαν να «πιάσουν» την καλή.
Για το φράγμα της Μεσοχώρας, που είναι έτοιμο εδώ και χρόνια, αλλά δε λειτουργεί λόγω ενστάσεων περιβαλλοντικής κυρίως φύσης, η σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει αναφορά για συμπληρωματικές οικονομικές παροχές προς τους θιγόμενους από την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ρυθμίζονται επίσης θέματα διαχείρισης της θερμικής ενέργειας, που αναμένεται η παρουσίασή τους για το αν θα σημαίνουν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, οργανωτικά θέματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ, του ΙΓΜΕ και θέματα επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας.
Με το δεύτερο νομοσχέδιο προωθείται η διαδικασία του μοναδικού σημείου υποδοχής για την ίδρυση ΕΠΕ, στα Επιμελητήρια. Καταργούνται μια σειρά από θεωρήσεις και τα ανάλογα τέλη. Επίσης, εάν το μετοχικό κεφάλαιο μιας ΑΕ δεν υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, τότε οι νομαρχίες δε θα ασκούν έλεγχο νομιμότητας, ούτε θα χρειάζεται να εγκρίνουν το καταστατικό της.