Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ν' αποκρούσουμε την αντιδραστική διευθέτηση

Διακινεί κείμενο υπογραφών στα νοσοκομεία και προτείνει 48ωρη απεργία μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη

Η με οποιονδήποτε τρόπο εφαρμογή της διευθέτησης θα σημάνει την επιδείνωση των όρων εργασίας των γιατρών
Η με οποιονδήποτε τρόπο εφαρμογή της διευθέτησης θα σημάνει την επιδείνωση των όρων εργασίας των γιατρών
Πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων για την ανάπτυξη του αγώνα ώστε να μην εφαρμοστούν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και τα Προεδρικά Διατάγματα που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, αναλαμβάνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. Η ΔΗΠΑΚ απευθύνεται στους γιατρούς με κείμενο υπογραφών και ξεκαθαρίζει ότι η αποδοχή της πρότασης του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με περιεχόμενο τέτοιο που νομιμοποιεί τη διευθέτηση, «δεν αποτελεί απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα, αλλά θα οδηγήσει στη διαιώνισή της». Τους καλεί να υπογράψουν το κείμενο και να το καταθέσουν ως βάση για συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις των νοσοκομείων.

«Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σαφέστατα μιλά για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και εξηγεί: «Δηλαδή μέσα από συλλογικές συμβάσεις να εφαρμοστεί το 48ωρο, για τους ειδικευμένους ως μέσος εβδομαδιαίος χρόνος με χρόνο αναφοράς το 4μηνο και αντίστοιχα το 56ωρο για τους ειδικευόμενους ως μέσος εβδομαδιαίος χρόνος με χρόνο αναφοράς το 12μηνο. Ακόμα προβλέπεται η υπέρβασή τους με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Να γίνουν δηλαδή οι γιατροί και ιδιαίτερα οι νέοι, έρμαια στα χέρια της κυβέρνησης και των Διοικητικών Συμβουλίων. Πρόκειται για το λεγόμενο opt out και προβλέπεται απ' τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Κανένας «διάλογος»!

«Αυτό - υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ - δε σημαίνει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, αλλά αντίθετα, αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, δουλειά μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα με αντιστάθμισμα τη χορήγηση ρεπό. Η αποδοχή τους ισοδυναμεί με ένα ακόμα πιο βάρβαρο καθεστώς από το σημερινό. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση υπηρετούν τη γενικότερη προσπάθεια να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία με κριτήρια το κέρδος. Αποσκοπούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην επιβολή νέων βαρών στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης».

«Κανένας διάλογος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με βάση το πλαίσιο που κοινοποίησε στην ΟΕΝΓΕ (22.10.2008) γιατί υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση» τονίζει η ΔΗΠΑΚ και προτείνει στις Γενικές Συνελεύσεις 48ωρη προειδοποιητική απεργία στο επόμενο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη για την υπογραφή «Συλλογικής Σύμβασης έξω από κάθε ευρωπαϊκή οδηγία και τα Προεδρικά Διατάγματα».

Η ΔΗΠΑΚ προτάσσει για διεκδίκηση: Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ασθενών και γιατρών. Να μην εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και τα ΠΔ. Να εφαρμοστεί 6ωρο, 30ωρο, 5ήμερο, να δοθεί βασικός μισθός 1.700 ευρώ στο νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί. Να μειωθεί ο αριθμός των εφημεριών ώστε για κάθε γιατρό να αντιστοιχεί μια το πολύ εφημερία τη βδομάδα. Οι εφημερίες να πληρώνονται όλες σύμφωνα με το πραγματικό ωρομίσθιο, να υπολογίζονται στο χρόνο συνταξιοδότησης, και μετά από κάθε εφημερία να χορηγείται ρεπό.

Αυξήσεις ανταποδοτικότητας της διευθέτησης

Η πρωτοβουλία της ΔΗΠΑΚ αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά και τη χτεσινή απόφαση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να αποδεχτεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με περιεχόμενο στη βάση των κοινοτικών οδηγιών.

Οι προτάσεις της ΔΗΠΑΚ στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΟΕΝΓΕ απορρίφθηκαν. Οι εκπρόσωποι της παράταξης υπογράμμισαν ότι οι όποιες αυξήσεις επιτυγχάνονται στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση επιδομάτων, αποτελούν στην ουσία το ανταποδοτικό μέρος για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ομως το ΓΣ με τις ψήφους της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ), της ΠΑΣΚ (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) και της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (στηρίζεται απ' το ΣΥΝ) αποδέχτηκε το βασικό πυρήνα της πρότασης του υπουργείου. Μάλιστα ζήτησαν και επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να υπάρξει και η νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Ακόμα σε ένδειξη «καλής θέλησης» αποφάσισαν την κατάθεση προγραμμάτων εφημεριών μέχρι το τέλος του Νοέμβρη και να επανέλθουν στην εφαρμογή προγραμμάτων του πρώτου δεκαημέρου απ' το Δεκέμβρη, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες. Την εφαρμογή προγραμμάτων εφημεριών μέχρι τις 15 του μηνός, Γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και μετά νέα συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ πρότειναν η «Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών» και το «Νυστέρι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πενθήμερη απεργία από μεθαύριο(2010-07-17 00:00:00.0)
Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα(2010-03-18 00:00:00.0)
Αμεσες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και πληρωμές των γιατρών(2009-11-27 00:00:00.0)
Σταθερό ωράριο μακριά από τις ευρωοδηγίες(2009-02-22 00:00:00.0)
Διαιωνίζει το Μεσαίωνα(2008-06-27 00:00:00.0)
«Διευθέτηση» και καθήλωση αποδοχών(2008-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ