Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Παρέμβαση για τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και «Αλουμίνιον»

Προκαταρκτική εξέταση, σχετικά με τη διαμόρφωση της χοντρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και την άδεια λειτουργίας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (όμιλος Μυτιληναίος), παρήγγειλε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Σκοπός της είναι να εξακριβωθεί η πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων και ειδικά αυτών της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, ενώ στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αλλά και προς τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Το πρώτο ζήτημα αφορά στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (χοντρική τιμή) και τη διερεύνηση των καταγγελιών ότι εξαιτίας της η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά και πουλά φτηνά το ηλεκτρικό ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί εάν η απόφαση αυτή «έχει ως συνέπεια όχι τη διευκόλυνση και λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά τη διευκόλυνση κάποιων να πλουτίζουν ανόμως σε βάρος της ΔΕΗ». Στο ζήτημα του ομίλου Μυτιληναίου, ο Γ. Σανιδάς ζητά να ερευνηθεί πώς πέτυχε η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» να μετατραπεί η άδειά της από αυτοπαραγωγού σε ανεξάρτητου παραγωγού, με συνέπεια η εταιρεία να αγοράζει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ και να πουλά ακριβότερα το παραγόμενο από αυτή.

Από τη διοίκηση της ΔΕΗ σχολιάστηκε σχετικά ότι «ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Αθανασόπουλος κατ' επανάληψη έχει αναφερθεί στα θέματα της στρεβλής ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και της Οριακής Τιμής Συστήματος». Ανάμεσα στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν είναι και η μηνυτήρια αναφορά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κατά παντός υπευθύνου στις 29 του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ