Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Νυν υπέρ πάντων η ... διάσπαση των εργαζομένων

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη διάσπαση των εργαζομένων στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), που βιάζεται να υλοποιήσει - με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις - το σχέδιο για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ομίλου παράλληλα με την απόλυση των εργαζομένων σ' αυτόν. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κ. Χατζηδάκης, σήμερα λήγει ο «διάλογος» με τους εργαζόμενους και την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο με τις αποζημιώσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι μόλις απολυθούν.

Το σχέδιο αυτό (έχει την έγκριση της ΕΕ), που θα πάει στη συνέχεια για άμεση ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί δείγμα γραφής στους υποψήφιους αγοραστές ότι θα παραλάβουν τον όμιλο της ΟΑ χωρίς «εργασιακά βάρη». Σε ένα αντεργατικό παραλήρημα, ο υπουργός ουσιαστικά επαίνεσε τους πιλότους και τους αεροσυνοδούς - φροντιστές που προσήλθαν στο «διάλογο» και εξασφάλισαν «οριακές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις στο εργασιακό πακέτο», ενώ ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, «η οποία είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και αρνήθηκε προτάσσοντας την κομματική σημαία». Ουσιαστικά, βέβαια, ο Κ. Χατζηδάκης αυτό που επιχειρεί μέχρι και την ύστατη στιγμή, είναι να διασπάσει τον αγώνα των εργαζομένων και να στρέψει τον έναν κλάδο εναντίον του άλλου.

Την ίδια στιγμή, η ΟΣΠΑ με εξώδικη διαμαρτυρία της προς τον υπουργό, επικαλείται «νομικό κενό», καθώς δεν έγινε διαβούλευση με τους εργαζόμενους πριν την ανακοίνωση του σχεδίου και ζητά το πλήρες σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ.

Ακρως επιζήμιο για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνία καθώς και τους εργαζόμενους, θεωρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) το σχέδιο της κυβέρνησης για τον όμιλο ΟΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τη διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη σωτηρία της ΟΑ και τονίζει ότι στην πραγματικότητα πρόθεση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν η απαξίωση και συρρίκνωση του ομίλου, με τελικό στόχο την εκχώρηση του μεριδίου που κατέχει σήμερα στην εγχώρια και διεθνή αγορά στους ανταγωνιστές. Κατά το ΤΕΕ ακόμα και τώρα μπορεί να δοθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο του δημόσιου χαρακτήρα του ομίλου ΟΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ