Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Ξεπουλά» η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

«Συμμάζεμα» χαρακτηρίζει τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης

Την υλοποίηση ενός τεράστιου σχεδίου ξεπουλήματος της εναπομείνασας δημόσιας τουριστικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Η επιχείρηση εκχώρησης στους ιδιώτες του μεγαλύτερου και καλύτερου τμήματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑ και η οποία εκτιμήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ότι ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε ως «συμμάζεμα», αλλά και απόδειξη ότι η τουριστική ανάπτυξη «προχωρά με στόχο, στρατηγική, συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική»!

Σύμφωνα με τον Α. Σπηλιωτόπουλο, άμεσα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για το ΞΕΝΙΑ Τσαγκαράδας και τη μαρίνα Φαλήρου (ΣΕΦ). Σε διάφορες φάσεις εξέλιξης βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την πώληση του 100% των μετοχών του Καζίνο Κέρκυρας, όπου αναμένονται προσφορές και για τα ΞΕΝΙΑ Βυτίνας και Σκιάθου, το γκολφ Αφάντου Ρόδου και τη μεγάλη έκταση στην Ανάβυσσο. Προκηρύχθηκαν επίσης 8 διαγωνισμοί για: Τα λουτρά της ακτής Ναυπάκτου, δύο τουριστικά περίπτερα στην Τουρλίδα Μεσολογγίου και στα Αβδηρα Ξάνθης, δύο μεγάλα ακίνητα, 163 στρεμμάτων στα Καλά Νερά Μαγνησίας και 236 στρεμμάτων στον Αγ. Ιωάννη Νικήτης στη Χαλκιδική. Επαναπροκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για το ΞΕΝΙΑ Πλαταμώνα, το τουριστικό περίπτερο Ζαγοράς, αλλά και για 3 αρχοντικά στο Πήλιο (2 στη Μακρινίτσα και 1 στις Μηλιές). Οπως είπε ο υπουργός, προωθούνται ταχύτατα και άλλοι διαγωνισμοί για την «αξιοποίηση» της δημόσιας τουριστικής περιουσίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μέσα στο 2008 η ΕΤΑ δαπάνησε 4,3 εκατ. ευρώ για έργα στη μαρίνα Αλίμου, στην ακτή και στη μαρίνα Βουλιαγμένης, στα υδροθεραπευτήρια του Καϊάφα και στα ιαματικά λουτρά της Υπάτης. Δε σταματά όμως εκεί, καθώς προτίθεται, σύμφωνα με τον υπουργό, να προχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια σε έργα 15 εκατ. ευρώ! Μέχρι και γκολφ στη Χαλκιδική προγραμματίζει! Ενδεικτικό της κυβερνητικής φιλοσοφίας είναι ο εκθειασμός του «χαμηλού» εισιτηρίου των ...5 και 6 ευρώ ανά άτομο στη δημόσια πλαζ της Βουλιαγμένης, την ίδια ώρα που ο υπουργός μιλούσε για το «κοινωνικό πρόσωπο» της ΕΤΑ!

Ο υπουργός επικαλέστηκε χτες ξανά την ψευδεπίγραφη έννοια του «πράσινου τουρισμού» με την οποία δικαιολογεί η κυβέρνηση τις επεμβάσεις της σε προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως και τις πολεοδομικές - χωροταξικές αυθαιρεσίες υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Μέχρι και για «διατήρηση» του πολιτιστικού περιβάλλοντος μίλησε, επικαλούμενος την ανάδειξη σε πολιτιστικών μνημείων των ΞΕΝΙΑ Παλουρίου, Βυτίνας, Πλαταμώνα, Καλαμπάκας, Ηγουμενίτσας, παρότι και σ' αυτά θέλει να «βάλει χέρι» η ΕΤΑ για να τα ...εκσυγχρονίσει!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ