Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Πολύτιμη ιστορική κληρονομιά ο αγώνας του ΔΣΕ

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου «Απόλλων» στη Λευκάδα, επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ, συγγενείς των «αλύγιστων» της ταξικής πάλης, αγωνιστές του χτες και του σήμερα στην πάλη για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού, αντάμωσαν για να τιμήσουν τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος.

Την εκδήλωσε άνοιξε η Γιάννα Σιγανού, Γραμματέας της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στη μακρά και πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ 90 χρόνια τώρα.

Ακολούθησε προβολή βίντεο για την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου: «Οι γειτονιές του κόσμου». Στη συνέχεια, έγινε η κεντρική ομιλία από τον Γεράσιμο Αραβανή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων και των εξελίξεων που οδήγησαν στη δημιουργία του ΔΣΕ και παρουσίασε συγκλονιστικές στιγμές δημιουργίας και δράσης του ΔΣΕ στη Λευκάδα, κάνοντας λόγο για τους 48 παράνομους κυνηγημένους μετά την απελευθέρωση από τους οποίους προήλθαν οι μαχητές του Αρχηγείου Ξηρομερίου Λευκάδας. Επίσης, για τη μάχη της Πούντας και την προδοσία των 23 μαχητών που πήραν μέρος σε αυτήν, για τους 7 ήρωες μαχητές που η αντίδραση κρέμασε τα κεφάλια τους στο Πεντοφάναρο της πλατείας Λευκάδας.

Ο ομιλητής ξεκαθάρισε ότι, όσο περνάει από το χέρι του ΚΚΕ δε θα επιτρέψει να περάσει η διαστρέβλωση και παραποίηση της Ιστορίας του ΔΣΕ, του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος συνολικότερα από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

«Η ιστορική αυτή κληρονομιά είναι πολύτιμη, κατέληξε, στους αγώνες που έχει το λαϊκό κίνημα μπροστά του. Αγώνες για να αποκρούσει την τεράστια αστική προπαγάνδα, τα ιδεολογήματα της "κοινωνικής συναίνεσης" και του "διαλόγου" εναντίον της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων. Για να αποκρουστεί η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού για την ανελέητη εκμετάλλευσή του. Η ηρωική ιστορία του ΔΣΕ, είπε, δίνει δυνατότητα ο λαός να αποκτήσει συνείδηση της δύναμης και της προοπτικής του, της δυνατότητας να διαμορφωθεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία, ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο που θα διεκδικήσει καλύτερη ζωή και την ίδια την εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ