Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Καλύπτουν τις απώλειες σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς

Πιστώσεις συνολικού ύψους άλλων 950 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (36 δισ. δολαρίων ή 26,7 δισ. ευρώ περίπου) ανακοίνωσε χθες πως θα χορηγήσει στις κύριες τράπεζες της Ρωσίας ο Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου Προέδρου έγιναν σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στο ρωσικό χρηματιστήριο, όπου τη Δευτέρα παρουσιάστηκε πτώση των μετοχών περίπου κατά 20%.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα η ρωσική κυβέρνηση είχε ήδη δηλώσει πως θα διαθέσει περίπου 190 δισ. δολάρια σε τράπεζες και εταιρείες μέσω δανείων, δημοπρασιών και περικοπών φόρων, για να αποφύγει την όξυνση της κρίσης.

ΚΕΚΡ: «Σώζουν τον καπιταλισμό σε βάρος μας»

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) αναφέρεται στην κρίση που εκδηλώθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και επεκτείνεται και στη Ρωσία και σημειώνει πως «η κυβέρνηση με μεγάλη ταχύτητα αντέδρασε στους αναστεναγμούς της αστικής τάξης, βρίσκοντας συνολικά 1,5 τρισεκατομμύριο δημόσια ρούβλια, που θα κατευθύνει στη χρηματιστική αγορά».

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Στη χώρα δεν έγιναν ούτε σεισμοί, ούτε εμφανίστηκαν επιδημίες, οι επιχειρήσεις δούλευαν κανονικά και ξάφνου ...κρίση, απειλή κατάρρευσης, από κάπου εμφανίζονται διαρροές που φτάνουν τα τρισεκατομμύρια ρούβλια και μάλιστα οι αρχές τρέχουν αμέσως να καλύψουν τις ανάγκες του κεφαλαίου».

Το ΚΕΚΡ σημειώνει πως την ίδια ώρα η ρωσική κυβέρνηση δε βιάζεται καθόλου να βοηθήσει τους εργαζόμενους δεκάδων επιχειρήσεων, όπως του εργοστασίου μηχανοκατασκευών στο Γιασνογκόρσκ και των ανθρακωρυχείων της Χακάσια, που μένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι.

Αυτό, σύμφωνα με το ΚΕΚΡ «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα του σημερινού κράτους, που επί της ουσίας εκφράζει τα συμφέροντα των κρατούντων, των αφεντικών».

Το ΚΕΚΡ σημειώνει πως «όλες οι απώλειες των επιχειρηματιών θα καλυφθούνε σε βάρος των ανθρώπων της δουλειάς. Και για να τα καταφέρουν και να καλύψουν τις απώλειες των χρηματιστηρίων και του προϋπολογισμού, που σε μεγάλο βαθμό συνέβησαν εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να τοποθετήσει έσοδα σε "χρεόγραφα" των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι θα δεχτούν νέες αυξήσεις των τιμών και υπηρεσιών, κι απότομη αύξηση του πληθωρισμού, νέα καθήλωση των μισθών».

Το ΚΕΚΡ καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους «να πυκνώσουν τις γραμμές όσων ήδη αγωνίζονται».

ΚΚΡΟ: Χρειάζεται αλλαγή πορείας

Με δηλώσεις του από το Ιρκούτσκ, όπου περιοδεύει, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημείωσε πως «η χώρα επέλεξε ολοκληρωτικά λαθεμένο και ψεύτικο δρόμο, στοιχιζόμενη στην "ουρά" της Αμερικής και στέλνοντας στη Δύση τα βασικά αποθέματα της χώρας. Η κατάσταση της κρίσης στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα όλο και περισσότερο βαθαίνει. Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος "αλά - αμερικάνικα" κλυδωνίζεται».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως μέτρα προσπαθούν να πάρουν όλες οι κυβερνήσεις «και αυτή των Μεντβέντεφ και Πούτιν, που έδεσε την οικονομία μας στην αμερικανική χρηματιστική ρόδα. Μέσα σ' ένα βράδυ χρειάστηκε να διοχετεύσουν 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια στο τραπεζικό σύστημα για να αποφύγουν την κατάρρευσή του. Πρόκειται για χρήματα που δε θα φτάσουν στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους του δημοσίου, που δεν τα έδωσαν ως δάνεια στον ντόπιο παραγωγό, στον αγρότη...»

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ εκτίμησε πως «είναι φανερό πως η απομάκρυνση της Ρωσίας, εδώ και δύο δεκαετίες, από το δικό της δρόμο ανάπτυξης, και η ενσωμάτωση στην "pax americana" ολοκληρώνεται με την πλήρη κατάρρευση αυτής της στρατηγικής. Ακόμη και στη Δύση αναγνωρίζουν πως αυτό το μοντέλο του καπιταλισμού έχει πλήρως εξαντλήσει τον εαυτό του κι απαιτείται έλεγχος του μεγάλου κεφαλαίου» και εκτίμησε πως τα σημερινά οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης, που στηρίζουν τον «χρεοκοπημένο φιλελευθερισμό», δεν μπορούν «να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση, στην οποία οι ίδιοι έσπρωξαν τη Ρωσία».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ