Την οργάνωση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 21 του Οκτώβρη και την κλιμάκωση της πάλης συζήτησαν χτες συνδικαλιστές και αγωνιστές εργάτες
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Πέρρος |
Μετά και τη χτεσινή οριστικοποίηση της απεργίας για τις 21 του Οκτώβρη, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, καταρτίζοντας πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών στους τόπους δουλειάς, με στόχο την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και της απεργιακής συγκέντρωσης, που στην Αθήνα ορίστηκε να γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ομόνοιας.
Στην εισήγηση της χτεσινής σύσκεψης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και στην κλιμάκωση της επιθετικότητας του κεφαλαίου που αυτή φέρνει, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προετοιμαστούν καλά και να μην αποδεχτούν να πληρώσουν το μάρμαρο, τις συνέπειες της κρίσης. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από το "καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, για την κερδοφορία του κεφαλαίου". Το ταξικό κίνημα πρέπει να προετοιμάσει την εργατική τάξη και να δώσει αποφασιστικό χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η πολιτική της δυσκολεύει και κάνει χειρότερη τη ζωή των εργαζομένων. Να δώσει αποφασιστικό χτύπημα και να καταδικαστεί ο δικομματισμός και η αντιλαϊκή πολιτική, το μπλοκ των οπορτουνιστικών δυνάμεων».
«Δίνουμε τη μάχη κατά των απολύσεων, της ανεργίας. Απαντάμε αποφασιστικά στον προϋπολογισμό που φέρνει η κυβέρνηση και φορτώνει με νέα βάρη τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και δίνει προνόμια και κέρδη στην πλουτοκρατία», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο συνδικαλιστής.
Μπροστά στη μάχη της απεργίας, ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε: «Το καθήκον είναι μεγάλο για όλους.
Κλείνοντας, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουμε απέναντί μας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του αγώνα απ' τη σκοπιά της στρατηγικής της, που ενισχύει την αντιλαϊκή πολιτική, τον κοινωνικό εταιρισμό, την κερδοφορία του κεφαλαίου». Εκανε αναφορά στις αρχαιρεσίες που σε αρκετά αρκετά συνδικάτα γίνονται το επόμενο διάστημα, με τη σημείωση ότι «πρέπει να ρίξουμε ιδιαίτερο βάρος, γιατί έχει να κάνει με την αλλαγή συσχετισμών, με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αγώνων, με την ενίσχυση του ΠΑΜΕ» και κατέληξε λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα:
«Δίνουμε πρώτοι το χέρι σε συνδικάτα και συνδικαλιστές που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, όμως εκφράζουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια και την πολιτική τους. Συνεχίζουμε την πάλη για κάθε πρόβλημα, ενάντια στην κρίση και τις συνέπειές της. Επιμένουμε στην κοινή δράση και συντονισμένη πάλη, την κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχή αγροτιά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνδικαλιστική σύσκεψη συμμετείχαν και νέες συνδικαλιστικές δυνάμεις όπως το Σωματείο Εργαζομένων στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, το Σωματείο Τεχνικών στις ιδιωτικές τηλεοράσεις που απασχολούνται με το καθεστώς της ενοικίασης, το Σωματείο Εργαζομένων στο LIDL, μέλη του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στην Τελετές κ.ά.
Η συζήτηση ανέδειξε τον πλούσιο προβληματισμό για τις πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τη διεξαγωγή της πάλης μέσα σ' αυτές τις συνθήκες. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να αποκαλύπτονται τα παιχνίδια του δικομματισμού και του ρόλου των τοποτηρητών του στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τέλος, μεταφέρθηκε η πείρα από τους τόπους δουλειάς και τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει οι ταξικές δυνάμεις να απευθύνονται στους εργαζόμενους με τεκμηριωμένη κριτική και επιχειρήματα.