Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους

Για ασφαλές τραπεζικό σύστημα κάνουν λόγο κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας

Να μην αποδεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης τα λαϊκά στρώματα, και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στα κόμματα του συστήματος και στην ΕΕ ότι δε θα θυσιαστούν για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο Κ. Καραμανλής, αφού διαβεβαίωσε, πάλι, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, δήλωσε ωστόσο την ετοιμότητα της κυβέρνησής του, αν χρειαστεί, να προβεί και αυτή σε κρατικομονοπωλιακού τύπου παρεμβάσεις στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, όπως πράττουν το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και χωρών - μελών της ΕΕ.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, έστειλε εκ νέου μήνυμα στα κέντρα της ολιγαρχίας, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης (πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δημοσιονομική λιτότητα, επίθεση σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων) θα συνεχιστεί αδιατάραχτη.

Το πρωί - μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας - ο Γ. Αλογοσκούφης προέβη σε καθησυχαστικές δηλώσεις για τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, και τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, εν μέσω της διεθνούς κρίσης και της καταβαράθρωσης των μεγάλων χρηματιστηρίων του καπιταλιστικού κόσμου, μετά την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού τραπεζικού κεφαλαίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιχείρησε να εμφανίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως ασφαλές λιμάνι, εν μέσω της διεθνούς τρικυμίας, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι αν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παρέμβει... Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, είναι ασφαλές, είναι ανθεκτικό στους κραδασμούς που σημειώνονται αυτή τη στιγμή στα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών».

Μετά βέβαια τις καθησυχαστικές δηλώσεις πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έχει και τον εποπτικό ρόλο, διασφαλίζει και εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα όλων των πολιτών». Επί της ουσίας, έχουμε τη σιωπηρή ομολογία του πρωθυπουργού ότι η «αυτορρυθμιζόμενη αγορά» αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, και αναζητείται σανίδα σωτηρίας στο ...επάρατο κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό, ο οποίος βέβαια ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί προς όφελος του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του, αφού χαρακτήρισε ως «πολύ δυσμενή εξέλιξη» την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των κλυδωνιζόμενων τραπεζικών ομίλων, από το αμερικανικό Κογκρέσο, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα άμεσες επιπτώσεις από αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε», ενώ επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους αντίστοιχους με τις αμερικανικές τράπεζες. Τη δε άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα στεγαστικά δάνεια (ειδικά αυτά που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ευρωπαϊκής διατραπεζικής αγοράς), την απέδωσε στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας, που έχουν επηρεάσει και την Ελλάδα...

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων τραπεζών, χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα της χώρας «υγιές, ασφαλές και σταθερό». Οπως δήλωσε, οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε «προβληματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα» είναι περιορισμένες. Παράλληλα, συνέστησε στους τραπεζίτες να είναι αυστηροί στα κριτήρια χορήγησης νέων δανείων, να τιμολογούν τους κινδύνους και να «είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον», σε ό,τι αφορά στην πιστωτική επέκταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αισιοδοξία του λαού στους αγώνες του...(2010-01-28 00:00:00.0)
Τα κέρδη των τραπεζών είναι λίγα!(2009-11-25 00:00:00.0)
Κοινωνικός «διάλογος» για την κρίση(2009-06-26 00:00:00.0)
Αξιώσεις επέκτασης των κρατικών ενισχύσεων(2009-01-29 00:00:00.0)
«Διευθυντήριο» στην οικονομία(2009-01-09 00:00:00.0)
Προσφυγή κατά Προβόπουλου(2008-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ