Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κοινωνικός «διάλογος» για την κρίση

«Διάλογο» για το πώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συμβάλει στην... «έξοδο από την κρίση» έστησαν χτες οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Στον κεντρικό προβληματισμό τραπεζιτών και άλλων μερίδων βρίσκονται οι νέες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τη λειτουργία και το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών. Στόχος τους η κατά το δυνατόν απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού κεφαλαίου και γενικότερα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως στο τελευταίο διάστημα υπάρχουν «ενδείξεις ηπιότερης επιβράδυνσης ή και σταδιακής σταθεροποίησης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι ο «βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός». Ακόμη ότι η κρίση «αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών αρχών, τόσο σε διασυνοριακό επίπεδο όσο και εντός κάθε χώρας». Εκτιμά, επίσης, ότι ο ρυθμός αύξησης της μάζας του τραπεζικού δανεισμού για το 2009 θα διαμορφωθεί στο 5% με 6% και παραδέχτηκε ότι τους τελευταίους μήνες διευρύνθηκε παραπέρα η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων σε όφελος των τραπεζών και σε βάρος των πελατείας τους. Εκανε λόγο για την ανάγκη επανασχεδιασμού της παγκόσμιας πιστωτικής αρχιτεκτονικής και παραδέχτηκε πως «από τη φύση τους οι πιστωτικές κρίσεις δε θα ήταν δυνατόν να εξαφανιστούν». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι το «κρίσιμο ζήτημα είναι η διασφάλιση της υγείας και της σταθερότητας του συστήματος», αξιώνοντας και νέα προνόμια για τους βιομηχάνους με τη διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση κεφαλαίων και ρευστότητας». Προχώρησε και σε ανέξοδες κορόνες και διαπιστώσεις, όπως ότι οι «κοινωνικές ανισότητες έχουν διευρυνθεί και οι ακραίες αντιδράσεις πολλαπλασιαστεί και επεκταθεί». Σε αυτό το πλαίσιο βρήκε τη ...λύση στην «αυτοκριτική που οφείλει να κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα», προκειμένου όπως ισχυρίστηκε ή και νομίζει να «επιστρέψει στο ήθος, στα έθιμα, στις πρακτικές που δημιούργησαν τον καπιταλισμό», σημειώνοντας ότι «αυτός δεν ήταν ποτέ ο καπιταλισμός - καζίνο». Απευθυνόμενος στους «κοινωνικούς εταίρους» ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για τη δημιουργία συνθηκών «ουσιαστικού διαλόγου» για την «έξοδο από την κρίση». Με δηλώσεις ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας επανήλθε στο τροπάρι των μεταρρυθμίσεων και τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στο μέλλον σε ασφαλιστικά ταμεία, συντάξεις και περίθαλψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κούρεμα» στα δάνεια για «υγιείς» τράπεζες(2012-03-03 00:00:00.0)
«Πακέτα» στο κεφάλαιο(2009-04-05 00:00:00.0)
Οι «αχόρταγες» τράπεζες(2009-01-25 00:00:00.0)
Προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους(2008-10-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-04-13 00:00:00.0)
Το ντόμινο της κρίσης(2007-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ