Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λευτεριά στους πέντε Κουβανούς πατριώτες

Ολοένα και ενισχύεται η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που την Παρασκευή συμπλήρωσαν 10 χρόνια από τη μέρα της σύλληψης και της φυλάκισής τους στις ΗΠΑ. Καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης σε μια στημένη δίκη, επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων του Μαϊάμι που στόχο είχαν να πλήξουν την Κούβα.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, συγκροτήθηκαν μια σειρά Επιτροπών Υπεράσπισης, ώστε, κατ' αρχήν, να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους - αφού υπάρχει ένα πέπλο σιωπής από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης - και, στη συνέχεια, να κινητοποιηθούν οι προοδευτικοί άνθρωποι, ώστε να υπάρξει μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποφυλάκισή τους.

Αυτές τις μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τη σύλληψή τους, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και σχεδιάζονται και τις επόμενες μέρες πολλές εκδηλώσεις σε χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, σε πόλεις του Καναδά και της Αυστραλίας, ακόμα και στο Λίβανο και τις Φιλιππίνες. Στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συγκέντρωση έξω από το Λευκό Οίκο από την Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ, όπου παραδόθηκαν 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από 78 χώρες, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των «5», αλλά και την απαίτηση της έκδοσης του εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη συναυλία, όπου συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες.

Στη χώρα μας, συνεχίζεται η εικαστική έκθεση στη Νίκαια, ενώ, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης που έχουν προγραμματιστεί, το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, η μέρα θα είναι αφιερωμένη στην Κουβανική Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ