Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανεπιστήμια στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ;

Δε είναι μόνον οι χορηγοί επιχειρηματίες που, στα πλαίσια των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων, εκτρέποντας την πανεπιστημιακή έρευνα σε κατευθύνσεις που ενδιαφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και της έρευνας. Αλλά, όπως επανειλημμένα έχει αποκαλύψει με σχετικά δημοσιεύματά του ο «Ρ», τα τελευταία χρόνια, Πανεπιστήμια της χώρας, με ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σήμερα, μετατρέπονται σε ερευνητικά κέντρα, είτε σε τροφοδότες με φοιτητικό και επιστημονικό δυναμικό τους, στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολεμοκάπηλων στόχων του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών.

Ετσι όπως αποκάλυψε, συγκεκριμένα, στο χτεσινό του φύλλο ο «Ρ», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια ακόμα φορά, διακινεί προκήρυξη του ΝΑΤΟ για πρόσληψη επιστημόνων σε προγράμματα για πολεμική έρευνα. Η προκήρυξη γίνεται από το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας, στα πλαίσια της διάδρασης του ΝΑΤΟ με επιστημονικούς οργανισμούς. Κι αυτό έρχεται συνέχεια στα προγράμματα «πρακτικής άσκησης» των φοιτητών του ΑΠΘ στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, που πριν λίγους μήνες διακινούσε και καλούσε για συμμετοχή τους φοιτητές του το Πανεπιστήμιο.

Αποκαλυπτική για τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτών των προγραμμάτων, είναι η σχετική διακήρυξη του ΝΑΤΟ που διακινείται τώρα από τη διοίκηση του ΑΠΘ, για την προκήρυξη θέσεων για την πρόσληψη επιστημόνων. Αναφέρεται σχετικά:

«Το Νατοϊκό Κέντρο ΥποΘαλάσσιας Ερευνας διεξάγει μελέτες που σχετίζονται με τη θαλάσσια επιτήρηση, τη βέλτιστη ανάπτυξη αντίμετρων ναρκών και συστήματα ενάντια σε υποβρύχιες επιχειρήσεις καθώς και το πιθανό όφελος των νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη των σχετικών εννοιών επιχειρήσεων και τακτικής. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Υποθαλάσσιας Ερευνας εμπλέκεται στην ανάπτυξη πρωτότυπων εργαλείων επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαδικασιών λήψης αποφάσεων ενώ συμμετέχει στο σχεδιασμό και την ανάλυση ναυτικών ασκήσεων και στρατιωτικών πειραματισμών. Πρόσθετα παρέχει συμβουλές για την επιχειρησιακή έρευνα και λειτουργεί διαδραστικά μεταξύ των επιστημονικών μελετών και των επιχειρησιακών στόλων και διοίκησης του ΝΑΤΟ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ετσι, για άλλη μια φορά, το ΑΠΘ καλείται να παίξει πιο ενεργό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς συμβάλλοντας με το ερευνητικό του δυναμικό. Τώρα με την τεχνογνωσία των επιστημόνων του για τον επιχειρησιακό στόλο του ΝΑΤΟ και τη στελεχική ικανότητά τους για το διοικητικό του κέντρο. Χτες με το «Intership Programme» (Πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης) φοιτητών του για τη στελέχωση του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ. Και, πριν, το 1999, με μελέτες επιστημόνων στα πλαίσια του Προγράμματος του ΝΑΤΟ «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (Science for peace and security), που μόνο για ειρήνη και ασφάλεια δεν πρόκειται...

Την απαράδεκτη τακτική του ΑΠΘ καταδίκασε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της Πρυτανείας, τονίζοντας: «Η ΝΑΤΟϊκή Μηχανή του Πολέμου δεν έχει καμία θέση στο Α.Π.Θ. Η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ, καλεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη νέα αυτή πρόκληση», υπογραμμίζοντας ότι:

«Τα παραπάνω είναι συνέπεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην έρευνα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθείται από την Ε.Ε. και τα κόμματά της, τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνέπεια της πολιτικής που θέλει τα πανεπιστήμια υποταγμένα στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των πολυεθνικών, που μετατρέπει την επιστήμη σε μηχανισμό καταστροφής, καταπίεσης και σκοταδισμού και που θέλει τους αποφοίτους μακρύ χέρι των ιμπεριαλιστών, τους επιστήμονες συνένοχους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ