Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Ημερομηνίες - σταθμοί της ταξικής πάλης

Κορυφαίες και σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ «συμπυκνώνονται» στο ωριαίο DVD που θα διανεμηθεί με το «Ριζοσπάστη» την επόμενη Κυριακή

Η σημασία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και 40 χρόνων από την ΚΝΕ που γιορτάζει φέτος η εργατική τάξη της Ελλάδας τεκμηριώνεται, αδιαμφισβήτητα, από την ίδια την ιστορία της χώρας και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν σε όλο τον 20ό αιώνα.

Η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας το Νοέμβρη του 1918, δεν είναι η ημερομηνία «γέννησης» ενός ακόμα πολιτικού σχηματισμού. Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι μία ακόμη πολιτική «οντότητα». Το αβυσσαλέο και αγεφύρωτο χάος που το διαχωρίζει από όλα τα άλλα κόμματα είναι το γεγονός, πως ενώ εκείνα επιδιώκουν τη διατήρηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή, αποκλειστικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι να «νεκρανασταίνουν» συνεχώς το παλιό, το ΚΚΕ χειραφετεί την εργατική τάξη και όλους τους εκμεταλλευόμενους, στον αγώνα για το πέρασμα στο μέλλον. Στην εξαφάνιση της εκμετάλλευσης. Στο πέρασμα του ανθρώπινου πολιτισμού στην αταξική κοινωνία.

Το ΚΚΕ δε χαρακτηρίζεται από «μεσσιανισμό». Γιατί έχει πλήρη συνείδηση πως αποτελεί το νομοτελειακό, πολιτικό αποτέλεσμα αυτού που ο Μαρξ και ο Ενγκελς είχαν τεκμηριώσει με επιστημονικό τρόπο και συμπεριλάβει στη φράση: «Η ιστορία των κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων». Είναι το «τέκνο» της ιστορικής αναγκαιότητας και της οργής αυτών που δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Μιας αναγκαιότητας που «θέλει» τους εκμεταλλευόμενους απλώς να «αυξομειώνουν», στην «καλύτερη» περίπτωση, τα όρια των «κελιών» τους, αν δε θέσουν το μείζον ζήτημα της εξουσίας, απαντώντας έγκαιρα στο μοναδικό πραγματικό δίλημμα: 'Η με το κεφάλαιο ή ενάντιά του μέχρι την ολοκληρωτική του εξαφάνιση. Είναι, δηλαδή, «γέννημα της εργατικής τάξης, της συνένωσης του εργατικού κινήματος με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού» όπως τονίζεται στη Διακήρυξη της ΚΕ για τα 90χρονα.

Αυτή η ποιοτική διαφορά του ΚΚΕ είχε εξαρχής γίνει σαφέστατη στην αστική τάξη. Λόγω αυτής της θεμελιώδους διαφοράς, το ΚΚΕ βρέθηκε, βρίσκεται και θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρό της. Σε όλη τη διάρκεια αυτών των 90 χρόνων αδιάλειπτης πάλης, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο έκανε ό,τι μπορούσε για να το εξαφανίσει. Για δεκαετίες το έθεσε εκτός της «νομιμότητάς» του. Εθεσε σε κίνηση την πολεμική μηχανή του. Εστησε εκτελεστικά αποσπάσματα και τόπους εξορίας. Χρησιμοποίησε κάθε είδους «καρότα» σε συνδυασμό με τα «μαστίγια». Εστησε προβοκάτσιες. Χρησιμοποίησε όλο τον κρατικό του μηχανισμό για το συκοφαντήσει. Και εξακολουθεί να το κάνει.

Με μοναδικό αποτέλεσμα, ωστόσο, να γίνει συνείδηση στο λαό, πως δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτησή του που να μην έχει ανεξίτηλη την, ενίοτε και ματωμένη, «σφραγίδα» των κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ μελετά την ιστορία του, που είναι τελικά η ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, για να αντλήσει διδάγματα και πείρα. Να εμπλουτίσει την τακτική του. Να βρίσκεται πάντα «ένα βήμα» μπροστά από τον ταξικό εχθρό. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το DVD με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του ΚΚΕ, που θα διανεμηθεί με το «Ριζοσπάστη» την ερχόμενη Κυριακή, τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Ετσι οφείλουν να το προσεγγίσουν οι νέοι κομμουνιστές, οι νέες κομμουνίστριες. Για να σπρώξουμε τους τροχούς της ιστορίας γρηγορότερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ