Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Διαλέγουμε άλλο μονοπάτι από αυτό που μας χαράζουν

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις στον Πειραιά, όπου μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία έγιναν το διήμερο 29 και 30 Ιούνη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ. Οι πολλοί επισκέπτες του Φεστιβάλ που βρέθηκαν στο «Καστράκι» στη Δραπετσώνα, όπου φιλοξενήθηκε, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα γεμάτο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, με αφιερώματα, συναυλίες, εκθέσεις και συζητήσεις.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το Σάββατο ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικότερα στην Ιστορία του Κόμματος, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Κοιτάζουμε με δέος και σεβασμό το έργο των παλιότερων γενιών του Κόμματός μας, όλων αυτών που σε κάθε ιστορική περίοδο, σε κάθε καμπή της ταξικής πάλης, σε κάθε δυσκολία, έλυναν το κύριο, το βασικό, αυτό που είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα, τη διασφάλιση της ύπαρξης και της επαναστατικής φυσιογνωμίας του Κόμματος, το χαρακτήρα του ως κόμματος της εργατικής τάξης, την ανανέωση των γραμμών του με νέες ηλικιακά δυνάμεις (την εξασφάλιση της συνέχειάς του), τη σύνδεση με ευρύτερες εργατικές - λαϊκές μάζες.

Μέσα από αυτή τη μακρά πορεία βγάζουμε και τα απαραίτητα συμπεράσματα για την Ιστορία μας. Αυτά τα συμπεράσματα μας βοηθούν να φτιάχνουμε σύγχρονο Πρόγραμμα, να χαράζουμε πολιτική γραμμή. Την ανάγκη το Κόμμα να έχει ξεκάθαρο στόχο την πάλη για την εργατική εξουσία, να μην μπερδεύεται με ενδιάμεσους στόχους και στάδια, που τελικά το απομακρύνουν από την ιστορική του αποστολή. (...)

Ο Κ. Παπασταύρου στο βήμα του Φεστιβάλ
Ο Κ. Παπασταύρου στο βήμα του Φεστιβάλ
Αποτιμώντας αυτήν τη δύσκολη 100χρονη διαδρομή, αυτόν τον όμορφο δρόμο, νιώθουμε υπερήφανοι, σίγουροι για την επιλογή μας, πιο αποφασισμένοι, παίρνοντας υπόψη την ιστορική πείρα να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Δεν προδώσαμε, ούτε θα προδώσουμε ποτέ το λαό μας, τμήμα του οποίου είμαστε και οι ίδιοι, φιλοδοξούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για να βρει το δίκιο του. (...)

Διαλέγουμε άλλο μονοπάτι από αυτό που μας χαράζουν. Το σύστημα θέλει να ξεμπερδεύει με τη συλλογική οργάνωση και δράση του λαού μας και της νεολαίας, γιατί ο καθένας μόνος του είναι εύκολη λεία. Εμείς με όλους τους τρόπους δρούμε για να μπουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νέοι, στα σωματεία τους, να ζωντανέψουν, να αποκτήσουν ταξικό προσανατολισμό και να μην είναι εργαλεία συνεργασίας με το κεφάλαιο και την εργοδοσία.

(...) Βγάζουμε μπροστά τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, τις κάνουμε σημαία μας.

(...) Ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, θα το πετύχουμε με την πάλη, με την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ποτέ τίποτα δεν χαρίστηκε στις προηγούμενες γενιές.

(...) Κανείς δεν θα μας χαρίσει αυτό το μέλλον.


Καμιά εναλλαγή κυβέρνησης, μόνο η μαζική εργατική - λαϊκή πάλη, με τη σημαντική συμμετοχή της νεολαίας, σε ανατρεπτική κατεύθυνση, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Αυτήν την υπόσχεση δίνουμε στα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, ότι θα συνεχίσουμε σταθερά αυτήν την προσπάθεια μέχρι τέλους.

Οτι θα παλέψουμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι, ώστε περισσότεροι νέοι να συσπειρωθούν γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την πραγματικά καινοτόμα και ρεαλιστική διέξοδο για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Δεν υπάρχει εμπόδιο που να μπορεί να μας σταματήσει, αυτό μας διδάσκει η ιστορική πείρα.

Οσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε, με ό,τι και να αναμετρηθούμε.

(...) Το αύριο για μας δεν είναι μέλλον άγνωστο και μακρινό, με τη δράση μας το αύριο γίνεται σήμερα κιόλας. Εμπρός να βαδίσουμε στον δικό μας δρόμο».

Πλούσιο και πολύμορφο το πρόγραμμα

Από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ ξεχώρισε η εκδήλωση της Παρασκευής με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στον αθλητισμό μέσα από το παράδειγμα του Ν. Γόδα», στην οποία μίλησαν ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη διάρκειά της παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η πορεία του ΕΛΑΣίτη ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, από το Αϊβαλί όπου γεννήθηκε το 1921, στην προσφυγιά και στις φτωχογειτονιές της Κοκκινιάς, στα πρώτα βήματα στο ποδόσφαιρο, που οδήγησαν το 1942 να πάρει μεταγραφή στην αγαπημένη του ομάδα. Μίλησαν για την ένταξή του στην Αντίσταση, τη συμμετοχή του στη μεγάλη μάχη για τη διάσωση της Ηλεκτρικής Εταιρείας στον Πειραιά, στη μάχη της Οδού 7ης Μαρτίου επικεφαλής του λόχου του, στις μάχες του Δεκέμβρη του '44. Ο Ν. Γόδας συνελήφθη με την υπόδειξη ενός χαφιέ και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών καταδικάστηκε σε θάνατο το 1948.


Τα στέκια που λειτούργησαν στο χώρο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ, φιλοξένησαν μια σειρά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες: Οι μικροί επισκέπτες παρακολούθησαν πειράματα φυσικής και συμμετείχαν σε κατασκευές στον «Μικρόκοσμο». Στο χώρο ενάντια στα Ναρκωτικά λειτούργησε ένα θεματικό escape room, ενώ στο Μαθητικό Στέκι ξεχώρισε η παρουσίαση από μαθητή για τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στη Διαστημική. Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν στη διάρκεια του διημέρου οι Imam Baildi, οι Rebelion Connexion, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον στιχουργό Αλκη Αλκαίο από τον Δ. Κανέλλο και τον Μ. Ανδρουλιδάκη, και εμφανίστηκαν φοιτητικά - μαθητικά συγκροτήματα, ενώ σε εκθέσεις παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα αφιερώματα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org