Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Κόντρα για το Πολιτιστικό Κέντρο

Αφετηρία αποτελούν οι αποφάσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για τη χρήση και την εκμετάλλευση

 

To Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ηλιακό Χωριό - και συγκεκριμένα το καφενείο του - έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σημείο σύγκρουσης μεταξύ της δημοτικής αρχής Πεύκης και μερίδας κατοίκων. Η πρώτη πλευρά αναφέρει πως όλες οι ενέργειές της είναι «καθ' όλα νόμιμες» και επιπλέον πως η επινοικίαση του καφενείου σε ιδιώτη θα περιφρουρήσει το χώρο, «που τα τελευταία πέντε χρόνια λεηλατήθηκε 29 φορές»! Η άλλη πλευρά, ωστόσο, επισημαίνει πως η παραχώρηση του καφενείου σε ιδιώτη κλείνει ουσιαστικά τις πόρτες στους νέους της περιοχής, ενώ δεν τηρείται μ' αυτόν τον τρόπο ο όρος του συμφωνητικού μεταξύ του ΟΕΚ και του δήμου, όπου υπογραμμίζεται ότι «οι χώροι του Πολιτιστικού Κέντρου θα χρησιμοποιούνται προς ωφέλεια των οικιστών, καθώς επίσης και για τις πολιτιστικές και κοινωνικές τους εκδηλώσεις».

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, κάλεσε προχθές το απόγευμα τον Τύπο και παρουσίασε - μεταξύ άλλων - το συμφωνητικό (19/3/97) ΟΕΚ - Δήμου Πεύκης, σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός παραχωρεί για διάστημα έξι ετών στο δήμο «τη χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση των αιθουσών του Πολιτιστικού Κέντρου», με την παρακάτω, όμως, υποσημείωση: «Οι χώροι να χρησιμοποιούνται προς ωφέλεια των οικιστών». Σ' αυτό ο δήμαρχος απάντησε πως η επινοικίαση του χώρου θα διασφαλίσει την περιφρούρηση του Κέντρου, ενώ επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (8/2/99) να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για την ίδρυση παραδοσιακού καφενείου. Είπε, επίσης, πως ακόμα και ο Σύλλογος Κατοίκων του Ηλιακού Χωριού ζητά να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, του Ηλιακού Χωριού, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το πρωί της περασμένης Κυριακής - έξω απ' το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» - τόνισαν πως το Κέντρο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια απ' το δήμο - τα σημάδια της εγκατάλειψής του είναι κάτι παραπάνω από εμφανή - την ίδια στιγμή που η νεολαία, και όχι μόνο, της περιοχής απαιτεί ένα Πολιτιστικό Κέντρο, που ν' ανοίγει ελεγχόμενα για πέντε ώρες κάθε απόγευμα. Χαρακτήρισαν, μάλιστα, «ύπουλη» την κίνηση του δημάρχου και της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΑ) να επινοικιάσει το συγκεκριμένο χώρο, παρά τις διαβεβαιώσεις «μέχρι πρόσφατα» του ίδιου του δημάρχου, ο οποίος έλεγε προς τους κατοίκους πως «αφού δε θέλετε καφενείο, δε θα γίνει». Εξέφρασαν τις ανησυχίες τους πως, εάν τελικά περάσει το σχέδιο της δημοτικής αρχής, η περιοχή θα επιβαρυνθεί τρομερά, ενώ κανείς - υπογράμμισαν - δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως το «παραδοσιακό καφενείο δε θα μεταβληθεί σε λίγους μήνες σε μαγαζί, όπου ο τζόγος, τα σκληρά ποτά ή ό,τι άλλο δε θα ανθίσει».

Οι κάτοικοι - οι οποίοι συγκεντρώνουν υπογραφές για το συγκεκριμένο ζήτημα - απαιτούν το Πολιτιστικό Κέντρο να γίνει Κέντρο Νεότητας και τόπος συνάντησης και ψυχαγωγίας για όλους τους κατοίκους της περιοχής, αναφέρουν πως ο δήμος έχει ήδη αρκετά έσοδα από τα ενοίκια που παίρνει από τα υπόλοιπα 12 καταστήματα του Ηλιακού Χωριού (γύρω στα 6 με 7 εκατομμύρια δραχμές) και προειδοποιούν πως «εάν επιδίωξή τους είναι να κάνουν τη ζωή μας κόλαση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους αγώνες μας». Μάλιστα, έχουν ήδη αποφασίσει να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Πάντως, απ' όσο δείχνουν τα πράγματα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε απ' τον ίδιο τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στον οποίο ανήκουν τα 12 καταστήματα και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηλιακού Χωριού. Κι αυτό γιατί ενώ το ΔΣ του ΟΕΚ στις 10/6/99 αποφάσισε να παραχωρήσει στο Δήμο Πεύκης μόνο τα 12 καταστήματα για επινοικίαση, ήρθε ο πρόεδρος Γ. Ιωαννίδης να υπογράψει μαζί με τον δήμαρχο Π. Καμάρα νέο συμφωνητικό (8/7/99), σύμφωνα με το οποίο ο ΟΕΚ παραχωρεί για άλλα εννέα χρόνια στο δήμο «τη χρήση, εκμετάλλευση και διαχείριση» και των καταστημάτων και του Πολιτιστικού Κέντρου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερβολικές ανατιμήσεις και αδιαφάνεια(2004-07-24 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις δημοτικών παρατάξεων(2002-04-25 00:00:00.0)
Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο ηλιακό χωριό(2001-04-25 00:00:00.0)
Μουσικές περιηγήσεις(1997-05-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-05-18 00:00:00.0)
Ματιές στους δήμους(1996-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ