Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζεται σήμερα ο Α. Λεσπέρογλου

Συλλήψεις των Μ. Μπουκουβάλα και Γ. Μπαλάφα, γιατί κολλούσαν αφίσες

Αρχίζει σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, που αυτή τη φορά αντιμετωπίζει ένα ογκωδέστατο κατηγορητήριο σχετικά με τις υποθέσεις Θεοφανόπουλου, «Σκλαβενίτη» και Γκύζη, για τις οποίες ήδη έχει δικαστεί και αθωωθεί στο παρελθόν δυο φορές ο Γιώργος Μπαλάφας. Επιπλέον, κατηγορείται για την απόπειρα διάρρηξης, που είχε γίνει στις 24-10-1982 σε εργαστήριο οδοντοτεχνικής στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια και τον τραυματισμό του αστυφύλακα Ψαρουδάκη. Μέχρι τώρα, στον Α. Λεσπέρογλου έχουν επιβληθεί δυο ποινές φυλάκισης από 3,5 χρόνια η καθεμιά, χωρίς αναστολή, από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για παράνομη είσοδο στη χώρα και από το Στρατοδικείο της Αθήνας στις 24-5-2000 για ανυποταξία.

Το βαρύτατο κατηγορητήριο, που καλείται να εξετάσει το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθηνών, εμπλέκει τον Α. Λεσπέρογλου: α) Στη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1-4-1985, στην οδό Λυκούργου 158, στην Καλλιθέα (ως δράστης φερόταν από την αστυνομία ο Χρήστος Τσουτσουβής), β) στη ληστεία της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στις 6-5-1985 έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Γαλάτσι (με λεία 6,5 εκατ. δρχ.) και το φόνο των ιδιωτικών αστυνομικών Γεωργίου Πανταζόπουλου και Μιχαήλ Τσιμπούρη, γ) στη συμπλοκή στις 15-5-1985 στου Γκύζη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους ο Χρήστος Τσουτσουβής και οι αστυνομικοί Γεώργιος Δουγένης, Γεώργιος Γεώργος και Βασίλειος Μπούρας.

Ο Α. Λεσπέρογλου αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες και δηλώνει ότι η υπόθεσή του χρησιμοποιείται ως «πρόβα τζενεράλε» του υπό εκκόλαψη «αντιτρομοκρατικού» νόμου και κίνηση της αντίστοιχης «αντιτρομοκρατικής» βούλησης της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ. Αναφορικά με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα διάρρηξης και τον τραυματισμό του αστυνομικού Ψαρουδάκη, καταγγέλλει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ότι ανάγκασαν τους συλληφθέντες μετά το επεισόδιο να τον κατονομάσουν ως ένοχο. Υποστηρίζει, επίσης, ότι προτίμησε τη σιωπή και τη φυγοδικία αρχικά για να μην εκθέσει τους Παλαιστίνιους συντρόφους του σε πογκρόμ διώξεων και εν συνεχεία επειδή αντιλήφθηκε ότι εξυφαίνεται εναντίον του μια κτηνώδης σκευωρία.

Την ανησυχία τους ότι ο κρατούμενος από τις 23-12-99 Α. Λεσπέρογλου «θα αντιμετωπιστεί όχι ως κατ' αρχάς αθώος, αλλά ως ένοχος» και ότι «μέσω της υπόθεσής του πολλοί - και διόλου άγνωστοι - θα επιχειρήσουν να επιβεβαιώσουν την πειθαρχία τους στα κελεύσματα των ΗΠΑ», εκφράζουν εκατοντάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων βουλευτές, συνδικαλιστές, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, νομικοί, δημοσιογράφοι, που υπογράφουν ένα κείμενο συμπαράστασης, ενόψει της δίκης, με τίτλο: «Ο κατηγορούμενος είναι κατ' αρχάς αθώος ή ένοχος;».

Οι συλλήψεις

Δύο από τους βασικούς μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη Λεσπέρογλου, τους Γ. Μπαλάφα και Μ. Μπουκουβάλα, συνέλαβε στις 3 χτες το πρωί η αστυνομία, την ώρα που κολλούσαν αφίσες συμπαράστασης! Οι αστυνομικοί τούς οδήγησαν στο ΑΤ Εξαρχείων για δήθεν εξακρίβωση στοιχείων. Λίγες ώρες αργότερα, ο Γ. Μπαλάφας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Μ. Μπουκουβάλας κρατήθηκε με την αιτιολογία ότι εκκρεμεί σε βάρος του καταδικαστική απόφαση από το 1995.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μ. Μπουκουβάλας είχε καταδικαστεί ερήμην το 1995 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για οπλοκατοχή σε 18 μήνες φυλάκιση με δικαίωμα εξαγοράς και έφεσης. Οπως προκύπτει από το αρχείο του δικηγόρου Σπ. Φυτράκη, συνηγόρου του Μ. Μπουκουβάλα, εναντίον της καταδικαστικής αυτής απόφασης ασκήθηκε έφεση το Μάη του 1998, η οποία εκδικάστηκε στο Α` Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο αυτό μείωσε την ποινή σε δύο μήνες και ο κατηγορούμενος την εξαγόρασε. Σήμερα δε το πρωί, πρόκειται να διερευνηθεί η ύπαρξη της απόφασης του Εφετείου στα αρχεία της Εισαγγελίας Εκτέλεσης Ποινών.

Πάντως, η όλη υπόθεση γεννά πολλά ερωτηματικά, δεδομένου ότι η αστυνομία θυμήθηκε να συλλάβει τον Μ. Μπουκουβάλα πέντε χρόνια αργότερα (για μια καταδικαστική απόφαση που κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχει) και, μάλιστα, μια ημέρα πριν την έναρξη της δίκης Λεσπέρογλου. Μήπως αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας για την πάταξη της «τρομοκρατίας»;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφυλακίζεται ο Α. Λεσπέρογλου(2001-11-07 00:00:00.0)
Χρονοβόρα ανάγνωση εγγράφων(2001-10-16 00:00:00.0)
Μάρτυρες υπεράσπισης τη Δευτέρα(2001-10-13 00:00:00.0)
Στα χέρια της αστυνομίας ο Λεσπέρογλου(1999-12-25 00:00:00.0)
Συνεκδικάζονται οι υποθέσεις Μπαλάφα(1997-10-24 00:00:00.0)
Απαίτηση όλων η δίκαιη δίκη του Γ. Μπαλάφα(1997-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ