Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκχώρηση υπηρεσιών με πρόσχημα την ανεργία

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, η Δημοτική Αρχή Νίκαιας προχωρεί σε μία ακόμα ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του δήμου και μάλιστα με αδιαφάνεια, ενώ συναινεί στη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε και ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου, των νομικών των Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΤΕΟΠΑΝ, με σκοπό - όπως σημειώνεται στη σχετική εισήγηση - «την ολοκληρωμένη φροντίδα κοινόχρηστων, δημοσίων και δημοτικών χώρων». Πέρα από το γεγονός ότι στη δραστηριότητα αυτή μπορεί να ανταπεξέλθει ο ίδιος ο δήμος, πέρα ακόμα από την αρνητική εμπειρία από τη μέχρι τώρα δράση της ΔΕΤΕΟΠΑΝ, που αναφέρθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, επιπρόσθετα ερωτηματικά εγείρει η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να πληροφορήσει το σώμα για το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης.

Στο αίτημα πολλών συμβούλων να έρθει ολοκληρωμένη εισήγηση ώστε να ξέρουν τι ψηφίζουν, ο δήμαρχος, Β. Τράπαλης, απάντησε πως πρέπει πρώτα να εγκριθεί η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Αναφερόμενος στο πλαίσιο που εντάσσεται αυτή η σύμβαση, αποκάλυψε πως πρόκειται για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του δήμου, με την πρόσληψη από αυτόν προσωπικού από τον ΟΑΕΔ. «Πρόκειται για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και ψευδαισθήσεις ότι έτσι λύνεται το πρόγραμμα της ανεργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», Β. Νικολαΐδου. Η ίδια συμπλήρωσε πως η χρησιμοποίηση της ΔΕΤΕΟΠΑΝ για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, αποτελεί ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, κάτι που επίσης δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και αντιπρότεινε οι όποιες προσλήψεις να γίνονται οργανωμένα μέσα από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου.

Τις αρνητικές συνέπειες τέτοιων προγραμμάτων στους εργαζόμενους, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο δήμαρχος, ο οποίος είπε πως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που έχει υπογράψει ο δήμος, δεν περιέχουν ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους.

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής καταψήφισε τόσο η «Δημοκρατική Ενότητα» όσο και η παράταξη «Νέα Πορεία». Ο επικεφαλής της, Β. Κίτσιος, σημείωσε πως πρόκειται για παραχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στη Δημοτική Επιχείρηση.

Κατά των τροφείων

Να μην επιβληθούν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ζήτησε από την κυβέρνηση το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας, μετά από σχετική πρόταση της Β. Νικολαΐδου.

Η ίδια μετέφερε στο σώμα σχετική ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία επιπλέον καλεί τους δήμους που έχουν λάβει την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών και γυμναστηρίων, να προχωρήσουν σε δικαστικές αγωγές έναντι του δημοσίου διεκδίκησης των λειτουργικών δαπανών που απαιτούνται για την άσκηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων.

Με την ίδια απόφασή της η ΤΕΔΚΝΑ, ζητά από τους δήμους να μην προχωρήσουν σε προγραμματικές συμβάσεις για την ανάληψη των παραπάνω αρμοδιοτήτων, μέχρι να υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτές θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ