Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρατική τρομοκρατία

Η συζήτηση πάνω στην επίμαχη τροπολογία - καρμανιόλα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ δεν είναι το μοναδικό αντεργατικό αντιλαϊκό νομοθέτημα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο αυτή εντάχτηκε, «για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», προωθεί τις άκρως επικίνδυνες για τους λαούς και τα δικαιώματά τους λογικές του «αντιτρομοκρατικού δόγματος». Επ' αυτού άκρα του τάφου σιωπή και από την, κατά τα άλλα, λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι σύμφωνη με τέτοιου τύπου ιμπεριαλιστικές, αντιδραστικές αντιλήψεις.

Από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναλίσκονται σε μια υποκριτική αντιπαράθεση, με επίκεντρο την κατάργηση της επιτροπής Ζορμπά, αναθερμαίνοντας τη συζήτηση των πομπών τους, με τα σκάνδαλά τους, μακριά απ' την ουσία ενός νομοσχεδίου - καρμανιόλας δημοκρατικών, πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Πρόσχημα, η αντιμετώπιση του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», που συνδέεται και με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Εννοια που ερμηνεύεται τόσο διασταλτικά απ' τον ιμπεριαλισμό, ώστε να συμπεριλαμβάνει αγωνιστές, λαϊκά κινήματα και να δίνει άλλοθι για το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής απέναντι σε οργανώσεις ή και απλούς αγωνιστές που μπορεί να βαφτιστούν τρομοκράτες με αποφάσεις της ΕΕ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο στόχαστρο του κατασταλτικού μηχανισμού μπορεί να μπει οποιοσδήποτε για μια απλή συνδρομή σε «ανεπιθύμητους».

Με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρά στη «δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κρατών, φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών σχημάτων που κατονομάζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των οργάνων του και αποφάσεις της ΕΕ ως εμπλεκόμενοι σε τρομοκρατικές πράξεις ή σε χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Το τελευταίο παράδειγμα, η σύλληψη της Ισπανίδας αγωνίστριας στο κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, δείχνει ανάγλυφα τις επιδιώξεις τους. Αλλωστε, οι αποφάσεις της ΕΕ είναι άμεσα εφαρμόσιμες από την κυβέρνηση, χωρίς να προαπαιτείται ούτε καν η ενσωμάτωσή τους στο νομικό δίκαιο της χώρας! Κατηγοριοποιούνται πρόσωπα και επιχειρήσεις, που υποχρεώνονται να παίξουν το ρόλο του χαφιέ καταδίδοντας τυχόν συναλλαγές που οι ίδιοι θεωρήσουν ύποπτες. Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι τέτοιες υποχρεώσεις για συμβολαιογράφους, ανεξάρτητους δικηγόρους και ακόμη για ορκωτούς λογιστές, εταιρείες ορκωτών λογιστών, λογιστές που δε συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, φοροτεχνικούς κ.ά. Με όλα τα παραπάνω ενσωματώνονται στη νομοθεσία της χώρας μας οι αμερικανικοί και άλλοι τρομονόμοι.

Είναι εξοργιστικό το γεγονός πως, με τις νέες ρυθμίσεις, εταιρείες και τράπεζες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις που αποτελούν κρατικές αρμοδιότητες, δηλαδή προανακριτικά καθήκοντα κι αυτό αποτελεί ένα βήμα ανάθεσης κρατικών αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα που δεν μπορούν να έχουν τις ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις, λογική που «διά της διολίσθησης» θα οδηγήσει στην ανάθεση ερευνητικών πράξεων ακόμη και στους τραπεζικούς ομίλους.

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, θωρακίζονται. Εκσυγχρονίζουν το αντιδραστικό, αυταρχικό και αντιλαϊκό τους οπλοστάσιο. Στόχος του είναι οι δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος, το χτύπημα ενοχλητικών για το σύστημα φωνών και δράσεων. Σαν τέτοιες, άλλωστε, έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις η PLO και η «Χαμάς» ή οι οργανώσεις των FARC στην Κολομβία. Απαιτείται στην πρόκληση αυτή να απαντήσει ο λαός, να επιβάλει με την πάλη του την αχρήστευση κάθε τρομονόμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ